ATP biedt ontevreden tennissers meer geld

AMSTERDAM - Tennis


Australian Open


Het prijzengeld van toptennissers zal de komende jaren flink omhoog gaan. Dat heeft de nieuwe ATP-baas Brad Drewett in Melbourne aangekondigd. Volgens de Australische krant The Age zullen ze de komende drie jaar 20 procent meer gaan verdienen.


De topspelers zijn al lang ongelukkig met de verdeling van het prijzengeld. Ze willen vooral een groter aandeel in de winst bij de grandslamtoernooien. Ze schatten dat nu zo'n 12 procent van de opbrengst wordt uitgekeerd in de vorm van prijzengeld. In Amerikaanse profsporten zoals basketbal is het gebruikelijk dat 50 procent van de opbrengst voor de spelers is. Bij de Australian Open verdient de winnaar 1,8 miljoen euro. Een nederlaag in de eerste ronde levert 16 duizend euro op.


Volgens Drewett is het tennis uit commercieel oogpunt een enorm succesvolle sport. Hij vindt het vanzelfsprekend dat de spelers daarin delen. 'Dat succes zal tot uiting komen in een hoger prijzengeld, wat de spelers absoluut verdienen.'


Met zijn opmerkingen reageerde Drewett op de onrust onder topspelers tijdens de Australian Open. Zaterdag vergaderden zo'n 150 spelers over de veranderingen die zij willen afdwingen. Er werd door een enkele aanwezige getweet dat een staking tot de mogelijkheden behoorde. In de media ontstond zelfs een woordenwisseling tussen Roger Federer en Rafael Nadal, de voorzitter en vice-voorzitter van de ATP-spelersraad.


Volgens Federer dienden de protesten binnenskamers te blijven. Nadal reageerde gepikeerd. 'Gemakkelijk. Hij kan de keurige heer spelen terwijl andere hun nek uitsteken. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. We mogen allemaal onze eigen visie hebben over dingen die verbeterd kunnen worden op de tour.'


Nadal verontschuldigde zich later, maar zijn ongenoegens zijn bekend. Hij vreest dat zijn lichaam door de overvolle kalender wordt gesloopt. Hij pleit voor een korter seizoen. Dit jaar wordt al twee weken korter gespeeld dan in 2011.


Ook wil Nadal dat de ranglijst wordt gebaseerd op de resultaten van twee jaar spelen, in plaats van een jaar. Federer vindt het huidige systeem duidelijker en meent dat het jonge spelers meer kansen biedt om door te breken.


Nadal en andere spelers willen ook af van de verplichting om jaarlijks minimaal zestien toernooien te spelen: de vier grandslamtoernooien, acht masters-1000-toernooien en vier uit de ATP-500-categorie.


De Amerikaan Andy Roddick is de verplichting zat. Hij vindt dat tennissers hun macht beter moeten gebruiken. Ze moeten hun wil opleggen aan de toernooidirecteuren, in plaats van gedwee te volgen wat hun wordt opgelegd. Roddick: 'Ik vind het niet slim toestemming te vragen om minder toernooien te hebben. Belachelijk als je tennis als een business ziet. U2 vraagt ook niet of ze op tournee mogen. Ze gaan op tournee. Dat is een fundamenteel verschil.'


ATP-baas Drewett verwelkomt de discussie. 'Hun begrip van de situatie, of het nu gaat om de grandslams, de kalender of het prijzengeld, is beter dan ooit. Dat is mooi.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden