Atoomoverleg Iran en Westen ‘goed van start’

De onderhandelingen tussen Iran en de internationale grootmachten over een akkoord inzake de verrijking van uranium, zijn maandag goed van start gegaan.

‘We zijn goed van start gegaan’, aldus ElBaradei. ‘We hebben een constructieve ontmoeting gehad.’ De besprekingen zouden dinsdag om tien uur worden voortgezet.

De onderhandelingen worden in deze fase gevoerd tussen Iran, de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en het IAEA en draaien om een plan om Irans voorraad laag verrijkt uranium verder te verrijken in Rusland en Frankrijk. Iran verklaarde zich eerder deze maand hiertoe bereid.

De instemming door Iran met de verrijking in het buitenland kan ongerustheid wegnemen bij het Westen over het Iraanse atoomprogramma. De westerse landen vrezen dat Iran zijn nucleaire programma wil inzetten voor de productie van kernwapens.

De besprekingen, die ruim drie uur duurden, werden aanvankelijk overschaduwd door een Iraanse weigering met Frankrijk te onderhandelen, en door waarschuwingen van Iraanse zijde dat het ‘nooit zijn recht zou opgeven uranium te verrijken’.

‘Als de besprekingen niet het door Iran gewenste resultaat opleveren’, aldus een woordvoerder van het Iraans atoomagentschap, ‘zullen we het uranium zelf verder verrijken.’ De Iraanse regering heeft nucleaire brandstof nodig voor een onderzoeksreactor in Teheran, die onder meer wordt gebruikt voor medische doeleinden.

Voor het overleg begon verklaarde Teheran dat het niet direct wilde praten met Frankrijk aangezien Parijs zich in het verleden niet zou hebben gehouden aan een akkoord dat voorzag in de levering van nucleair materiaal.

Een diplomaat die nauw bij het overleg betrokken was, ontkende echter dat de Franse delegatie vanwege de Iraanse opstelling was weggelopen. ‘Iedereen aan tafel uitte zijn mening en luisterde naar de anderen. Het is te vroeg om de uitkomst van deze gesprekken te voorspellen, maar er is in principe niets dat vooruitgang bij de gesprekken in de weg staat.’

De Iraanse president Ahmadinejad bezoekt een nucleair onderzoekscentrum in zijn land. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden