Atoombom Noord-Korea was 17 keer krachtiger dan Hiroshima-bom, zegt denktank VS

De atoombom die Noord-Korea onlangs heeft getest, was hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk krachtiger dan tot nu toe werd aangenomen. De bom, die volgens Pyongyang een waterstofbom was, was zeventien keer krachtiger dan de atoombom die het Japanse Hiroshima in 1945 vernietigde. Dit blijkt uit een analyse van deskundigen van de onderzoeksgroep 38 North van het Amerikaanse US-Korea-instituut.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld EPA

De kernproef die Noord-Korea tot woede van met name de Verenigde Staten uitvoerde, was de zesde en meest krachtige tot nu toe. Schattingen over de kracht van de bom varieerden echter flink.

Volgens Zuid-Korea ging het om een kernwapen met een explosieve kracht van 50 kiloton TNT. Japanse deskundigen schatten het op 160 kiloton. Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen op 140 kiloton. Maar volgens de studie van drie onderzoekers van 38 North moet ervan worden uitgegaan dat de bom een explosieve kracht had van zo'n 250 kiloton.

Dit is in lijn met een eerdere schatting van de Amerikaanse luchtmacht die uitkwam op 70 tot 280 kiloton. Little Boy, de atoombom die op Hiroshima werd gegooid en direct zo'n 78 duizend bewoners doodde, had een explosieve kracht van 15 kiloton. De studie lijkt de bewering van Noord-Korea te bevestigen dat het inderdaad om een waterstofbom ging.

Noord-Korea heeft donderdag gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de VS vanwege de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de VN. 'Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis', aldus het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang. 'Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.'

Zinken

Ook Japan kreeg de volle laag. 'De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche', aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea. Pyongyang verweet Tokio ook nooit excuses te hebben aangeboden voor de 'misdaden tegen ons volk', vermoedelijk een verwijzing naar de Japanse bezetting van Korea. Een Japanse topfunctionaris noemde de dreigementen 'extreem provocatief' en 'compleet onacceptabel.'

Het comité riep verder op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. De raad zou volgens Pyongyang een 'hulpmiddel van het kwaad zijn' en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei donderdag in een interview met CNN 'erg gefrustreerd' te zijn door de 'aanhoudende foute beslissingen' die Pyongyang in zijn ogen neemt. Moon benadrukte evenwel niets te voelen voor de ontwikkeling van een eigen kernwapenarsenaal. 'Reageren op Noord-Korea door zelf te beschikken over kernwapens zal de vrede op het Koreaanse schiereiland niet bewaren', zei de president. 'Het kan een nucleaire wapenrace in Noordoost-Azië tot gevolg hebben.' De president zei wel van plan te zijn de militaire capaciteiten van zijn land te blijven ontwikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden