Atmosfeer speelt grote rol bij opwarming Noordpool

De Noordpool warmt veel sneller op dan de rest van de aarde, maar dat komt niet alleen doordat smeltend ijs en sneeuw de pool donkerder maken zodat die meer warmte vasthoudt. 'De atmosfeer is minstens even belangrijk', betogen twee Duitse meteorologen dit weekeinde in Nature Geoscience.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - De snellere opwarming van de polen vergeleken met de rest van de planeet, blijkt zowel uit metingen als computermodellen. Volgens satellietmetingen van NASA warmde de Noordpool de laatste veertig jaar circa 1,9 graden op, tegen zo'n 0,8 graden wereldwijd.

In de computerprognoses van bijvoorbeeld het VN-klimaatpanel IPCC kan in sommige scenario's de opwarming van de aarde in het jaar 2100 gemiddeld 4 graden zijn, maar het dubbele daarvan op de Noordpool.

Bij zulke scenario's wordt doorgaans het wegvallen van witte, reflecterende oppervlakken in het poolgebied aangewezen als belangrijkste reden dat de opwarming er relatief snel verloopt. Donkere bodems en zeewater - in plaats van sneeuw en ijs - absorberen veel meer zonnewarmte, die daardoor gemakkelijker in het klimaatsysteem blijft steken.

Volgens Felic Pithan en Thorsten Mauritsen van het Max Planck Instituut in Hamburg is echter al jaren bekend dat in computermodellen de polen ook sneller opwarmen als daarin helemaal geen rekening is gehouden met de donkerder poolregio's. Ze vlooiden voor hun studie in Nature Geoscience bestaande simulaties door van het veranderende poolklimaat, om in te schatten welke processen bijdragen aan de snellere opwarming en hoe groot de rol is van die processen.

Daarbij blijkt het effect van verticale luchtbewegingen even groot als dat van de donkerder oppervlakken. In het poolgebied is de luchtkolom bij het oppervlak relatief koud en zijn er daarom beperkte verticale luchtbewegingen. Daardoor blijft opwarmende lucht gemiddeld langer bij de grond dan in de tropen, waar juist heftige verticale luchtbewegingen normaal zijn. Gevolg is dat aan de polen de lucht nabij het oppervlak sterker opwarmt dan in gematigder streken of aan de evenaar.

De Max Planck-studie laat ook zien dat het 'albedo-effect' - de hoeveelheid zonnestralen die door een oppervlak teruggekaatst wordt - wel degelijk een rol speelt in de snellere opwarming van de Noordpool. 'Maar het is niet de hoofdzaak, zoals vaak wordt beweerd', aldus onderzoeker Pithan.

De onderzoekers bekeken ook de rol van andere effecten, zoals toenemende luchtvochtigheid en veranderende bewolkingspatronen. Die effecten zijn relatief onbelangrijk, concluderen ze, of werken in sommige gevallen zelfs licht koelend.

Poolklimaatonderzoeker Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht denkt dat de Duitse collega's een belangrijk punt maken. 'Beide effecten zijn van belang, dat is duidelijk, het is niet alleen het albedo-effect', zegt hij. 'Voor het maken van modellen is het goed om te begrijpen hoe belangrijk ze ieder afzonderlijk zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden