Atletiekwereld hekelt afstoten FBK Stadion

Honderden atletiekliefhebbers hebben met ontzetting gereageerd op het plan om het FBK Stadion in Hengelo over te doen aan de Enschedese voetbalclub FC Twente. Dat zou na 32 jaar het einde betekenen van de FBK Games, de belangrijkste atletiekwedstrijd van Nederland. Ook zouden drie atletiekclubs hun thuishonk kwijtraken.

HENGELO - Op internet hadden tot gisteren bijna 2.500 mensen een petitie ondertekend voor het behoud van het stadion voor atletiek. Tot die groep behoren prominente Nederlandse atleten als Churandy Martina, Rens Blom en Gregory Sedoc. Ook Usain Bolt komt op de lijst voor, al weet niemand zeker of het wereldrecordhouder sprint betreft, of iemand die zich als hem voordoet.


'Hengelo is atletiek. Het is ongelooflijk dat dit wordt overwogen', zei olympisch kampioen Ellen van Langen dinsdag bij de presentatie van het deelnemersveld voor de FBK Games van 8 juni.


'Iedere stad in Nederland heeft topvoetbal, alleen Hengelo heeft atletiek', zei FBK-directeur Hans Kloosterman. 'Het voetbal vreet alles op', oordeelde atletiekmanager Jos Hermens, die de afgelopen decennia beroemde atleten als Carl Lewis, Sergei Boebka, Edwin Moses en Haile Gebrselassie naar Hengelo bracht.


De mogelijk verbanning van de atletiek uit het FBK Stadion, dat speciaal voor die sport is gebouwd, is het gevolg van een bezuiningsmaatregel. De gemeente Hengelo wil 280.000 euro besparen op de jaarlijkse lasten van een half miljoen (vier ton rente en afschrijving, een ton exploitatiekosten).


Er zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, waaronder een samenwerking tussen betaald voetbal en atletiek. FC Twente traint al op het complex in Hengelo en zou het vrouwen- en beloftenelftal kunnen laten spelen in het stadion, mits er aanpassingen ter waarde van 2 miljoen euro worden gedaan. Er is nu te weinig ruimte voor een volwaardig voetbalveld, doordat het gras is ingericht voor de technische atletieknummers.


FC Twente heeft vorige week laten weten niets te voelen voor het delen van het stadion. Voorzitter Munsterman zei dat hij de atletiek niet wil subsidiëren. 'Wij gaan geen miljoen investeren om de atletiek overeind te houden.' Hij presenteerde een plan voor een voetbalstadion waarin de atletiek in het geheel niet voorkwam. Een degelijk financiële onderbouwing ontbrak.


Kloosterman toonde zich geschokt over de handelwijze. 'FC Twente verloochent wel heel gemakkelijk een van haar kernwaardes: solidariteit. Het is ook onvoorstelbaar dat zo'n plan wordt gepresenteerd als oplossing voor een bezuiniging, zonder dat daar een degelijke financiële onderbouwing onder ligt.' Volgens de FBK-directeur zou de verhuizing van de atletiekbaan naar een plek buiten het stadion, plus noodzakelijk voorzieningen als een nieuwe clubhuis, al snel 1,5 à 2 miljoen kosten.


Als het FBK Stadion openblijft voor atletiek is er volgens Kloosterman geen reden om te twijfelen aan de levensvatbaarheid van de FBK Games. De afgelopen jaren leek het einde diverse malen nabij wegens een gebrek aan sponsors, maar door 'nieuw realisme' in de financiële plannen is dat gevaar volgens de directeur geweken.


In Hengelo ligt de overname van het FBK Stadion door FC Twente gevoelig. De stad verliest steeds meer voorzieningen aan Enschede en ontwikkelt zich volgens sommige bewoners tot een soort Enschede-West. Toch sprak het college van burgemeester en wethouders gisteren steun uit voor het plan om van het FBK Stadion een voetbalstadion te maken en te stoppen met de FBK Games. De gemeenteraad moet in juli een besluit te nemen over het plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden