Atletiekunie verbreedt kerngroep voor Sevilla en Sydney KNAU minder hardvochtig voor atleten

Voor Nederlandse atleten die aspiraties koesteren voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, wordt 1999 het jaar van de waarheid....

Van onze verslaggever

NIEUWEGEIN

Vorig jaar was de atletiekunie strenger. Atlete Ellen van Langen, inmiddels gestopt, werd hardvochtig weggestuurd. Hetzelfde gebeurde met Bert van Vlaanderen en Greg van Hest. Dat duo is terug, na goede resultaten eerder dit jaar bij de marathon van Rotterdam. Het is prettig voor bondscoach Gerard Nijboer, die in de vorige selectie geen enkele wegatleet aantrof, en nu met drie atleten vertegenwoordigd is. Ook Luc Krotwaar maakt deel uit van de groep.

Atleten die het afgelopen jaar om uiteenlopende redenen niet naar verwachting presteerden, werden toch geselecteerd. Stella Jongmans (800 meter), steepleloper Marcel Laros en discuswerpster Jacqueline Goormachtigh stelden teleur bij de Europese titelstrijd in Boedapest, steepleloper Simon Vroemen en discuswerper Pieter van der Kruk waren geblesseerd. Bij een vorig - en strenger - regime was een aantal van hen ongetwijfeld uit de selectie gezet, ditmaal mocht iedereen blijven.

Technisch directeur Bert Paauw is plotsklaps niet veranderd in een goedheiligman . Hij hief een waarschuwende vinger richting de groep die toewerkt naar de WK van Sevilla en de Spelen van Sydney. 'Het pre-olympisch seizoen wordt het jaar van de waarheid voor de geselecteerden. Wanneer iemand eind volgend jaar niet meer aan de normen voldoet, dan kan hij of zij het vergeten. Dan zullen we een stuk strenger zijn.'

Paauw bespeurt een opgaande lijn in de prestaties van Nederlandse atleten. Bij de WK van 1995 was er slechts een finaleplaats, bij de WK van Athene vorig jaar vijf. Op de wereldranglijsten duiken steeds meer Nederlandse atleten op binnen de toptwintig van hun discipline, de meerkampers doen het - in de breedte - bijzonder goed. Ook bij de afgelopen EK in Boedapest was sprake van progressie. 'In Sevilla hoop ik op zeven finaleplaatsen', zei Paauw.

Werkten de keuzeheren van de atletekunie voorheen met harde limieten, de laatste tijd worden richtprestaties gehanteerd, die in principe in het voordeel van de atleet kunnen zijn. Er wordt meer gekeken naar de omstandigheden waaronder atleten acteren. Toernooi-ervaring kan ook een criterium zijn.

Het is echter bekend dat NOCNSF, de sportkoepel die uiteindelijk verantwoordelijk is voor uitzending naar de Spelen, niet onverdeeld gelukkig is met het systeem van richtprestaties. De KNAU onderhandelt nog met NOCNSF over het te hanteren kwalificatiesysteem. Paauw: 'Het laatste woord is aan het NOCNSF.'

Het was gisteren niet een en al hossanah in Nieuwegein. De vrouwenatletiek (zowel op de baan als op de weg) verkeert in een diep dal, een lichtpuntje als Irma Heeren uitgezonderd. Zij hoort eigenlijk in de selectie thuis, maar de atlete geeft voorlopig de voorkeur aan de duatlon.

De selectie bestaat uit zeventien mannen en zeven vrouwen. Opmerkelijk is dat slechts twee van de atletes (Jongmans en Ester Goossens) aan loopnummers doen. Bondscoördinator midden- en lange afstand Cees Koppelaar sprak van een 'grote zorg. De enige oplossing is helemaal opnieuwe te beginnen, aan de basis. Maar dat zal met grote inspanning gepaard gaan. Het schort nu eenmaal aan interesse van meisjes voor de atletiek.'

Topselectie KNAU: Patrick van Balkom, Corrie de Bruin, Marcel Dost, Troy Douglas, Ester Goossens, Jacqueline Goormachtigh, Greg van Hest, Sharon Jaklofsky, Stella Jongmans, Lieja Koeman, Marko Koers, Robin Korving, Luc Krotwaar, Pieter van der Kruk, Laurens Looije, Marcel Laros, Gert-Jan Liefers, Kamiel Maase, Wilbert Pennings, Jack Rosendaal, Christian Tamminga, Bert van Vlaanderen, Simon Vroemen, Monique de Wilt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden