Atletiekunie legt Laros overwerk op ondanks WK-limiet

Als om zijn relaas te onderstrepen vomeerde Marcel Laros vol overgave boven het tartan. Zijn maag draaide zich om nadat de steepleloper zich overtuigend had gekwalificeerd voor de WK in Gothenburg....

Van onze verslaggever

HENGELO

Laros, 23, liep vorig seizoen zijn eerste steeple in nauwelijks negen minuten. Dit seizoen verbeterde hij zich via 8.36 tot 8.28. In Hengelo passeerde hij royaal de WK-limiet en met een persoonlijk record van 8.22,33 komt de nationale toptijd van Hans Koeleman in zicht. Zijn record staat sedert tien jaar op 8.18.02.

Laros, student chemie, is een talent dat zich na een verkenningstocht over vrijwel alle afstanden tot en met de 5000 meter is gaan toeleggen op de steeple. Een discipline die niet al te veel wedstrijden onder druk verdraagt. Vandaar de ergernis van Laros dat hij volgende maand op het nationale kampioenschap in Bergen op Zoom door de bond is verplicht opnieuw een steeple te lopen en zich, ondanks zijn plaatsing voor de WK, bij de eerste drie te scharen. 'Wat heb ik daar te zoeken, het levert niets op, het maakt me niet sterker.'

De uitschieter van Laros, vijfde in een race die verrassend en overtuigend door de De Marokkaan El Arbi Khattabi in 8.12,02 werd gewonnen, was één van de weinige Nederlandse prestaties van formaat.

De discuswerpsters Jacqueline Goormachtigh en Corrie de Bruin trotseerden de WK-limiet met worpen van respectievelijk van 61,08 en 60.50 meter.

De Rotterdamse Goormachtigh was al bijna een maand zeker van deelname in Gothenburg en bevestigde in het pinksterweekeinde dat de 60,28 meter die zij destijds in Breda wierp geen uitschieter was. In het Duitse Leonberg scherpte zij haar persoonlijke record zaterdag tot 61,84 meter aan om zichzelf gisteren opnieuw te overtreffen.

Het uitvallen van WK-kandidate Stella Jongmans was schlemielig. De Haagse verkrampte in een race waarin zij had moeten starten naast rivale Esther Goossens en stapte halverwege de race krijsend uit.

Dat gebeurde in een race waarin Ellen van Lange door een kwestuur ontbrak en waarin de Amerikaanse Rainey de beste seizoenprestatie leverde in 1.58,65. De Rotterdamse Surinaamse Letitia Vriesde volgde knap, op eentiende als tweede.

De Duitse Astrid Kumbernuss stootte de kogel naar een beste seizoenprestatie van 20,48 meter. De Jamaicaanse Marlene Ottey is door haar 11,00 op de 100 meter in Hengelo voorlopig de snelste van het seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden