nieuws misbruik

Atletiektrainer Jerry M. gearresteerd op verdenking van aanranding en ontucht

De politie heeft atletiektrainer Jerry M. aangehouden op verdenking van aanranding en ontucht met minderjarige meisjes. Hij wordt vandaag verhoord, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Tot nu toe zijn vier aangiften binnengekomen tegen de coach.

Een atletiekbaan van Atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht. Het is een van de clubs waar een Rotterdamse atletiektrainer jarenlang diverse meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte. Beeld ANP

In januari begon de politie een onderzoek naar de 59-jarige Rotterdammer, die werkte bij verschillende sportverenigingen in Nederland. Aanleiding waren onder meer publicaties in de media over ontuchtige handelingen met meisjes die hij trainde. M. zou van 1982 tot mei 2017 verschillende meisjes tussen de 11 en 18 jaar hebben misbruikt. Enkele van hen zouden zwanger zijn geraakt. 

In 2000 ging een van M.’s slachtoffers al naar de politie met haar verhaal, vertelde ze eerder in de Telegraaf.  Nadat ze was gewezen op de consequenties van haar aangifte (onder meer een gedetailleerde ondervraging), liet ze het bij een melding. Die zou later zijn kwijtgeraakt.  

Afgelopen zomer legde de trainer bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) een bekentenis af nadat er nieuwe klachten over hem waren binnengekomen. Justitie betrekt dat dossier in het onderzoek.


De afgelopen maanden heeft de politie gesprekken gevoerd met vrouwen die met M. te maken hadden als trainer, recentelijk of in een ver verleden. In totaal zijn er volgens het OM ongeveer zestig mensen die actief zijn of waren in de atletiekwereld gehoord over de kwestie.

Het onderzoeksteam van de zedenpolitie in Rotterdam sprak ook met slachtoffers van mogelijke strafbare handelingen die juridisch zijn verjaard. Zij konden hun ervaringen delen en kregen ondersteuning aangeboden.

De afgelopen jaren is veel discussie geweest over misbruikmeldingen in de sport waarmee niets werd gedaan. Zo bleek uit onderzoek van Bureau Beke en de Vrije Universiteit Amsterdam dat informatie over misbruikzaken vaak bleef steken bij clubs, bonden en sportkoepel NOCNSF.

Daarom is vorig jaar een meldplicht ingesteld voor clubbesturen en sportbegeleiders. Die meldplicht moet dit jaar in de tuchtreglementen van alle bonden worden opgenomen. Gebeurt dat niet, dan ontvangt de bond in 2021 geen subsidie meer van NOCNSF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden