Atleten stuiten op onverbiddelijkheid

Bert Paauw wil zich geen oordeel aanmatigen over het topsportverschijnsel kleiduivenschieten, maar als de technisch-directeur van de KNAU leest dat een 24ste plaats op een internationaal toernooi aanleiding kan zijn om een schutter naar Atlanta te sturen dan wordt het hem zwaar te moede....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

HECHTEL

Voor atleten die op lange afstanden de Olympische limiet op een fractie missen bestaat geen pardon. Kamiel Maase deed vroeg in het seizoen in Amerika 28.01 minuten over de tien kilometer, één seconde te lang. Maar het talent uit Leiden moest de race in zijn ééntje dragen en was op het laatst voortdurend in de weer met het 'lappen' van achterblijvers.

De keuzeheren van NOCNSF lieten zich echter niet vermurwen toen Maase door de KNAU werd voorgedragen. Limiet is limiet, afspraak is afspraak, redeneerden de regenten. Daar zit 'm nou net de kneep. Paauw meent dat op de lange afstanden geen scores worden geëist, maar richttijden worden gehanteerd. Maar in het 'blauwe boekje' van NOCNSF blijkt wel degelijk sprake van limieten op alle atletiekdisciplines met uitzondering van de marathon.

Dat neemt niet weg dat Paauw de Olympische selectiecommissie (Bolhuis, Loorbach, Sturkenboom en Donkervoort) starheid en ondeskundigheid verwijt. Ondeskundigheid bleek inderdaad uit de afwijzingsbrief die Maase ontving. Tot zijn stomme verbazing las hij dat zijn beleid om weinig tien kilometer-wedstrijden te lopen, werd gerespecteerd. Maar de realiteit is dat Maase zich suf heeft gezocht naar een sterk bezette tien kilometer en die zelfs in Rusland niet heeft gevonden. In Moskou liep hij ver voor de rest van het veld naar een gezien de omstandigheden knappe tijd van 28.19 minuten.

Het geval Maase staat niet op zich. Ook steepleloper Laros, de discuswerpers Van der Kruk en Vet, de 5000 meter-loopster Koens en, gisteren tot drie keer toe, verspringster Jaklofsky misten de limieten op een haar, maar werden in hun Olympische aspiraties gefrustreerd door Bolhuis en companen. Paauw mopperde zaterdag in Hechtel dat het NOCNSF zich vervreemdt van de atletiek. 'Het wantrouwen bij de atleten is groot.'

De technisch-directeur had op twaalf tot vijftien Olympiërs gerekend, maar de teller is blijven steken op tien. Vandaag zal Paauw nog een poging wagen Jaklofsky naar Atlanta te krijgen. De Australische Nederlandse is net hersteld van een blessure, sprong tot drie keer toe langs de barrière voor de Spelen, maar steeds met iets te veel rugwind.

De Bestuur Commissie Topsport van NOCNSF zal er geen boodschap aan hebben, vreest Paauw. 'Wat mij steekt is dat de bestuurders, die ik op zich integer vind, niet vertrouwen op de deskundigheid en integriteit van de KNAU. Wij hebben echt al onze voordrachten langdurig besnuffeld. We hebben niet zomaar iemand naar voren geschoven.'

De tien atleten die vooralsnog wel zeker zijn van een Olympisch optreden zijn Corrie de Bruin en Jacqueline Goormachtigh (discuswerpen), Stella Jongmans en Ellen van Langen (800), Jack Rosendaal en Marcel Dost (tienkamp), Marko Koers (800 of 1500), Anne van Schuppen en Bert van Vlaanderen (marathon) en Laurens Looije (polshoog). Vier jaar geleden beleefden vijftien atleten, onder wie een figurerend estafettegezelschap, de Spelen van Barcelona. Van de huidge ploeg gelden alleen Van Langen en Van Vlaanderen als medaillekandidaten, maar beiden zijn in hun aanloop naar Atlanta geplaagd door kwetsuren.

Het perspectief van de Nederlandse atletiek stemt somber. Het is dan ook begrijpelijk dat Paauw schaars talent (Maase met name) met alle geweld ervaring wil laten opdoen op het grootste internationale podium. Dat zijn missie een vergeefse is heeft de beschermheer van de atleten echter aan zichzelf en aan zijn superieuren binnen de KNAU te wijten.

De deur voor Maase en de andere bijna-Olympiërs is immers al lang geleden in het slot geworpen. En wel toen de KNAU er niet in slaagde het NOCNSF ervan te overtuigen dat meer of álle limieten slechts richttijden dienden te zijn.

Jaap Visser

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden