nieuwsdrugsverkopers sziget

Atleet Roelf B. (23) en Gert-Jan N., die drugs verkochten op Sziget, mogen hun celstraf in Nederland uitzitten

Atleet Roelf B. (23) en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. mogen hun celstraf voor het verkopen van drugs op het Hongaarse muziekfestival Sziget verder in Nederland uitzitten. Dat heeft het hof dinsdag in Boedapest bepaald. De rechter veroordeelde hen definitief tot 4 jaar cel en stelde hen in onmiddellijke vrijheid: ze mogen zelfstandig naar huis in Nederland reizen en daar afwachten hoe hoog de rest van het vonnis nog zal zijn.

Politiefoto van de drugsvondst die een straatwaarde zou hebben van 300 duizend euro. Beeld EPA
Politiefoto van de drugsvondst die een straatwaarde zou hebben van 300 duizend euro.Beeld EPA

De ouders van Roelf B zeggen ‘intens blij’ te zijn met het vonnis. Volgens B.’s advocaat Rachel Imamkhan is de uitspraak de best mogelijke optie voor B., en is dit beter dan ze had gehoopt. ‘Ik had Roelf op het ergste voorbereid en hem gezegd dat de mogelijkheid bestond dat hij weer de Hongaarse gevangenis in moest. Maar hij is nu vrij om naar Stadskanaal te gaan, naar zijn ouders.’

Volgens Imamkhan wacht Roelf B. in Nederland waarschijnlijk, na aftrek van de tijd die hij in Hongarije heeft gezeten, nog achttien maanden celstraf. B. en N. zaten bijna een jaar in de Hongaarse gevangenis en brachten daarna maandenlang in huisarrest door. Daarbij verbleven ze gescheiden van elkaar in appartementen in Boedapest, terwijl ze het gebouw en het land niet mochten verlaten. Tijdens dit huisarrest bouwden ze wel minder ‘straftijd’ op: één dag celstraf staat gelijk aan zo’n vier dagen huisarrest.

Spijt

Tijdens het hoger beroep zei B., een talentvol sprinter die eerder deel uitmaakte van de nationale EK-ploeg naast Churandy Martina, nogmaals tegen de rechter dat hij spijt had van zijn daden.

Het hof verkortte dus de oorspronkelijke straf van het duo van vijf jaar met een jaar. Het Hongaarse Openbaar Ministerie had aanvankelijk acht en tien jaar cel tegen Roelf B. en Gert-Jan N. geëist. De eis tegen N. was hoger omdat hij volgens justitie de drugs zou hebben ingekocht. ‘Ik ben blij dat ik met mijn familie herenigd ben de komende tijd’, zei Roelf B. na de uitspraak.

Ook de advocaat van N., Péter Enzsöl, is tevreden met de uitspraak, net als N. en zijn familie. ‘Zijn ouders huilden’, aldus Enzsöl. ‘Dit is de best denkbare uitkomst van dit proces.’ Hij hoopt dat B. en N. mogelijk al komend weekend naar huis kunnen reizen, maar dit is volgens hem afhankelijk van het papierwerk en de regels rondom corona.

Zelfgemaakte prijslijsten

Roelf B. en Gert-Jan N. werden in augustus 2019 opgepakt op het Szigetfestival terwijl ze drugs verkochten aan feestgangers. De politie vond 7.000 xtc-pillen en honderden joints en zakjes wiet in hun tent, kluisje en auto. Ook werden zelfgemaakte prijslijsten gevonden. De drugs hadden volgens justitie een straatwaarde van 300 duizend euro. Met de zaak tegen de twee leek de Hongaarse justitie een voorbeeld te willen stellen. In de media werden uitgebreid foto’s gedeeld van de drugsvangst.

B. kwam al eerder naar buiten met een spijtbetuiging. In een handgeschreven verklaring zei hij dat hij een ‘gigantische fout’ had gemaakt en dat hij ‘naïef en dom’ was geweest. Hij vertelde dat jeugdvriend Gert-Jan de bedenker was van het plan om drugs te verkopen. Hij zei dat hij zelf geen verboden middelen had ingekocht, maar dat hij zijn vriend had willen helpen. ‘Ik had eenvoudigweg nee moeten zeggen’, aldus B. Verder zei hij op zoek te zijn geweest naar avontuur. Wel zei hij de verantwoordelijkheid te willen nemen voor zijn daden. ‘Het betreft mijn eerste misdaad ooit (en ik weet zeker dat het ook mijn laatste zal zijn)’, schreef hij. Ook N. betuigde in de rechtbank spijt.

Volgens zijn ouders voltooide B. tijdens zijn gevangenschap meerdere studies, zoals bedrijfskunde, bedrijfspsychologie en marketing en pr. Hij heeft plannen voor een hbo-studie werktuigbouwkunde, het vak van zijn vader. Ze probeerden al eerder toestemming te krijgen van de Hongaarse justitie om hun zoon het huisarrest in Nederland te laten doorbrengen. ‘Een gevangenisstraf is meer dan vergelding. Het draait ook om reïntegratie’, zei zijn vader in de media. ‘Mijn zoon wil in Stadskanaal blijven. Ja, hij heeft fouten gemaakt, maar hij hoort bij ons gezin.’ De Hongaarse justitie weigerde dit aanvankelijk: ze zouden bang zijn geweest dat B. zou vluchten.

Enzsöl, de advocaat van Gert-Jan N., zei eerder niet overtuigd te zijn van de verschillende rollen van het tweetal. Volgens hem zit er weinig verschil in hun zaken. Hij typeerde N. als ‘een jongeman, geen crimineel, die slechts een stomme beslissing heeft genomen met zijn beste vriend’.

Lees ook:

De ouders van Roelf B. waren geschokt toen zij vernamen dat hun zoon op het muziekfestival Sziget in Boedapest was opgepakt voor drugshandel. Dit paste niet bij hun zoon. ‘Hij was alleen maar bezig met zijn sport.’

In zijn verklaring zegt Roelf B. dat hij N. wilde ‘helpen’. ‘Naïef en dom’, noemt hij dit achteraf. ‘Ik had eenvoudigweg nee moeten zeggen.’

De grote hoeveelheden drugs waarmee de Nederlanders werden gepakt op festival Sziget, waren uitzonderlijk. Maar er zijn genoeg jongeren die met een voorraadje pillen of poeders op zak gaan feesten in het buitenland. Naïef of berekenend?

Vijf jaar cel voor Nederlandse drugshandelaren op Hongaars muziekfestival, justitie gaat in beroep. Het OM had hogere straffen geëist.

Tot vijf jaar veroordeelde Sziget-drugsdealers mogen hoger beroep met enkelband afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden