Atleet blijft zich de speelbal van de sport voelen

boedapest - In den beginne schiep het wereldantidopinagentschap de dopingregels, vervolgens kwamen de middelen op tafel om het probleem te bestrijden en toen ook de rest was ingericht, bleken de sporters helaas vergeten.


Bij de European Elite Athletes Association weten ze waar de prioriteiten van het WADA liggen. In Boedapest kwam daar tijdens het EU Sport Forum geen verandering in. Maar de voorman van de dopingbestrijding, David Howman, hield de sporters tenminste niet langer alleen verantwoordelijk voor het probleem dat de sport zo graag zou oplossen, maar intussen steeds complexer wordt.


Het wordt tijd dat ook de dokters, managers, advocaten en anderen uit de entourage van de atleet worden aangepakt, zei Howman. Hoe, dat liet hij wijselijk in het midden. Maar bij de Europese sportersvakbond zagen ze er zowaar een vingerwijzing in dat de sporter langzaam verlost raakt van het stigma van 'nigger of the world', zoals John Lennon ooit de vrouw bezong.


Of ze er ook iets van terugzien in de praktijk, valt te betwijfelen. Misschien verblind door roem en geldzucht, maar toch vooral verliefd op zijn hobby, zet de sporter alles opzij om zijn droom achterna te gaan. Zonder morren tekent hij op een zeker moment het antidopingcharter, vaak zonder te weten welke verplichtingen hij daarmee aangaat.


Die worden pas later zichtbaar, als er geen weg meer terug is. Nooit meer spontaan een filmpje pakken of zomaar bij de familie op bezoek: eerst moeten de whereabouts worden aangepast. Meestal gaat dat goed. Maar vrijwel elke sporter komt weleens goed weg met een fout in de administratie, waarmee hij een officiële waarschuwing riskeert. De vaststelling kwam van Walter Palmer, secretaris-generaal van de EEAA.


In Nederland bleek 85 procent van de atleten het systeem van de whereabouts niet te begrijpen, ontdekte Yves Kummer met zijn vakbond NL Sporter. Palmer: 'De regels zijn honderden pagina's lang. Denk je dat iemand zich daarin gaat verdiepen?'


Met de cijfers hoopt hij de WADA ervan te doordringen dat het bestrijden van doping zonder meer noodzakelijk is, maar niet ten koste van alles mag gebeuren. Dat het agentschap nog altijd niet in cijfers kan uitdrukken wat voor effect de bestrijding sorteert, geldt eveneens als munitie. Palmer: 'Zolang het WADA ons geen cijfers kan tonen, kunnen ze ook niet volhouden dat hun systeem werkt. Ze weten immers niet of het probleem zich oplost of niet.'


Volgens de weg van de diplomatie, iets wat oud-rugbyer Kummer graag aan zijn collega's van de EEAA zei over te laten, groeit de toenadering met het WADA. Aan de regels valt volgens de dopingbestrijders niet te tornen, maar volgens oud-basketbalprof Palmer neemt het begrip voor het lot van de atleet toe.


Palmer: 'Bij een congres in Madrid mochten we jaren geleden in de kelder horen wat er een paar verdiepingen hoger werd gezegd door het WADA en de anderen. Vandaag zaten we tenminste met hen achter de tafel.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden