Atlanta ligt plots heel ver weg voor poloploeg

Ivo Trumbic leunde met zijn beide armen op een dranghek en het leek of hij houvast zocht na een zware uppercut....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

WENEN

Niet bekend

Onder dat selecte gezelschap, zo wisten de mannen van Trumbic voor het EK unaniem te melden, zou Nederland zich zeker scharen. Gekoppeld aan Spanje en Oekraïne werd zelfs gesproken van een gunstige loting. Spanje won zaterdag al met 10-6 van Nederland.

De bravoure bleek bij aankomst in Wenen geheel verdwenen. Het was typerend om te zien hoe Niels van der Kolk zondag kort voor het verstrijken van de tweede periode, nadat Oekraïne op een 6-5 voorsprong was gekomen, zijn hoofd in de capuchon van zijn badjas verschool en nadien de verrichtingen van zijn teamgenoten nog nauwelijks durfde gade te slaan.

Het struisvogelgedrag van Van der Kolk noemde Trumbic kenmerkend voor het Nederlandse spel. 'Niels kan verschrikkelijk goed schieten, maar hij schoot niet; hij kan heel hard zwemmen, maar hij zwom niet. Hij was totaal verlamd.'

Een verklaring zocht de coach in de 'onbewust' hooggespannen verwachtingen die gewekt waren. Sinds begin vorig jaar is waterpolo niet langer een spelletje voor vrijbuitende studenten, maar een bijna heilige Olympische missie waar Trumbic en zijn twintig adepten zich full-time aan wijden. Dat vraagt verantwoordelijkheid van elke speler en die werd de meesten in Wenen te zwaar. Tenminste, dat vermoedde Trumbic.

Waarom de waterpoloërs zijn uitverkoren om een succesvolle beklimming van de Olympus te wagen, blijft vooralsnog onduidelijk. In een grijs verleden, Montreal 1976, won Nederland Olympisch brons en kennelijk achtten wijze heren van NOCNSF de tijd rijp om aan dat succes een passend vervolg te geven. Dat Nederland na '76 zelden opzienbarend scoorde, deed kennelijk niet ter zake.

Op het KNVB-sportcentrum werd een zwembad afgehuurd, waar de selectie veertig uur per week mocht spartelen. Er kwam loonderving, nog studerende spelers kregen een ruime financiële compensatie en vergoeding van vervoerskosten was al helemaal geen probleem. Binnen enkele weken spraken de betrokkenen van Lake Zeist en oogde Trumbic' clan bijna even sectarisch als eens de volleyballers.

September vorig jaar in Rome, bij het WK, eindigde Nederland in de achterhoede. Als excuus voor de bescheiden klassering gold toen nog de pas korte looptijd van het prestigieuze project. Drie maanden voor Rome ging de Olympische missie van start.

Trumbic zag niettemin snel vooruitgang. Amper een maand terug maakte de coach andermaal duidelijk dat zijn selectie aan status had gewonnen en dat elders in de waterpolowereld vanaf heden rekening gehouden werd met Nederland. Elf topnaties telde Trumbic en één daarvan was Nederland. Slechts de 'vorm van de dag' was bepalend voor winst of verlies.

Spanje, winnaar van het Olympisch zilver in 1992, werd tijdens vier oefenwedstrijden in Zeist evenzovele keren verslagen. En vervolgens werden in de strijd om de Dutch Trophee de Hongaarse vedetten tot een knieval gedwongen. Aanvoerder Hans Nieuwenburg proefde dat het respect bij de tegenstanders toenam en stelde tevens vast dat scheidsrechters minder vaak tegen Nederland floten.

Spanje had zaterdag geen kind aan Nederland. Na een gelijk opgaande eerste periode (2-2), werd de equipe van Trumbic in het tweede (1-3) en derde bedrijf (1-4) overklast. Veelzeggend was dat doelman Arie van de Bunt nog een van de beste spelers was aan Nederlandse zijde. Het verlies tegen het onbeduidende Oekraïne deed echter aanmerkelijk meer pijn. 'Ze waren niet slecht, maar we horen gewoon van ze te winnen', zei Nieuwenburg.

Wellicht is het voor hem en zijn teamgenoten raadzaam om in de komende weken een uurtje minder te water te gaan en een extra sessie met de ook op Lake Zeist aanwezige psycholoog in te lassen. 'We missen killersinstinct', constateerde Nieuwenburg. In de evaluatie erkenden enkele spelers 'bang' te zijn geweest. Trumbic noemde het een fase die elke grote ploeg doormaakt. 'En daar moet de spelers zelf doorheen zien te komen.'

Wenen heette slechts een tussenstop te zijn op de Olympische route. Voor Trumbic en zijn mannen stond de afgelopen maanden alles in het teken van de FINA World Cup, die over een maand in Atlanta wordt gehouden. De vijf beste Europese landen van dat toernooi weten zich verzekerd van een Olympisch startbewijs. Nauwelijks een maand terug achtte de coach zijn ploeg 'kansrijk', gisteren schatte hij de kans op succes 'heel klein'.

Na de twee nederlagen van afgelopen weekeinde ligt de weg naar Atlanta plots bezaaid met onvermoede hindernissen. Met een klassering bij de Top-8 van het EK, vooraf ingecalculeerd, zou Nederland rechtstreeks toegang hebben gekregen tot het Olympisch kwalificatietoernooi dat in februari in Berlijn wordt gehouden.

Nu Nederland evenwel terug is in de kleuterklas van het internationale waterpolo dient eerst in januari een Europees plaatsingstoernooi te worden afgewerkt. De beste drie daarvan plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn, waar zes startbewijzen voor Atlanta te vergeven zijn. Trumbic schikte zich zondag reeds in zijn lot: 'Iedereen is zich ervan bewust dat het een onvermijdelijk route is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden