Atkinson heeft niets te zoeken op eredivisiebal

Op het eredivisiebal voor mannen, waar squashclubs elkaar de loef afsteken door de ene na de andere wereldtopper uit te nodigen een paar partijtjes te komen spelen, heeft ook Vanessa Atkinson niks te zoeken....

Als het aan de squashbond ligt zal dat straks veranderen. Al wint Atkinson in de hoogste klasse bij de vrouwen alles wat ze kan winnen en is ze nummer vijf van de wereld. Vanessa Atkinson is nu eenmaal een vrouw, daar kan de bond ook niks aan doen, en vrouwen horen thuis in de vrouwencompetitie. Precies zoals in Egypte, het enige squashland ter wereld waar vrouwen, pas sedert enkele jaren trouwens, niet deel mogen nemen aan de mannencompetitie.

Voor de bond was het dan ook moeilijk te verteren dat die dekselse Atkinson laatst in het gelijk werd gesteld door de beroepscommissie. Ze had fel geprotesteerd toen ze vernam dat ze alleen nog maar tegen vrouwen mocht uitkomen. Haar argument was dat ze zo nooit sterker kon worden, door tegen mannen te spelen wel. Ze kreeg veel bijval, vooral van Andrew Shelley, directeur van de Women's International Squash Players' Association (WISPA).

De uitspraak van de beroepscommissie houdt in dat Atkinson dit seizoen bij de mannen mag voltooien. Wat daarna gaat gebeuren is onduidelijk. De bond broedt op plannen. Atkinson heeft geen idee wat de bedenksels kunnen zijn. 'In principe wil de bond niet dat ik speel tegen mannen. Maar ze moet een alternatief bieden. De bond weet wel dat het nodig is dat ik meer tegenstand ontmoet.

Bij haar club HRSC in Den Haag komt ze nu in het tweede mannenteam uit. Precies haar niveau. Het eerste is te sterk. Daarin spelen Stewart Boswell uit Australië, John White uit Schotland en Mark Chaloner uit Engeland, de nummers vier, vijf en negen van de wereld. Zoals ook overige clubs buitenlandse toppers op een dinsdagavond, als de competitie wordt gespeeld, even over laten komen.

Door dit bovennatuurlijk internationaal geweld dreigt Nederlands squashtalent te stagneren in de ontwikkeling, beseft ook de bond. Gedurende de eerste helft kwamen in de eredivisie 49 spelers in actie, zestien uit Nederland, de rest bezat dertien nationaliteiten. Nu zijn clubs verplicht minimaal één Nederlander op te stellen. Een vooruitgang.

Is het competitieniveau in Nederland bij de mannen buitengewoon hoog bij de vrouwen is dat geenszins het geval.

Atkinson steekt met kop en schouders boven de rest uit. De enige speelsters die zich enigszins met haar kunnen meten zijn Annelize Naudé, een Zuid-Afrikaanse die al vijf jaar in Nederland woont en Karen Kronemeyer, een Australische die vorig jaar de Nederlandse titel veroverde bij afwezigheid van Atkinson.

Dit weekeinde was Atkinson wel van de partij. Met overmacht werd ze in de Frans Ottenhal in Amsterdam voor de zevende keer Nederlands kampioen. In de finale werd Naudé, toch de nummer 20 op de wereldranglijst, met 9-0, 9-0, 9-3 van de baan gejaagd. Atkinson kon er tevreden mee zijn. Ze had er een toernooitje in Amerika voor laten schieten. 'Ik vond het leuk mee te doen. Belangrijk ook omdat er heel wat mensen kwamen kijken. Goed voor mij maar ook voor het squash in Nederland.'

De komende maanden neemt Atkinson deel aan toernooien in New York, Nevada, Dallas, Dublin Nottingham, Seattle en Caïro om punten te verzamelen waardoor ze misschien nog wat kan klimmen op de wereldranglijst. Het zullen geen gezellige uitjes zijn. Het budget staat niet toe dat ze uit haar bol gaat.

Ze weet, om dichter in de buurt te komen van de onaantastbare nummer één Sarah Fitz-Gerald moet ze vaker langs bij haar trainster Liz Irving, de Australische ex-nummer twee van de wereld die nu in Amsterdam woont. En moet ze een conditietrainer, diëtist, masseur en sportpsycholoog kunnen consulteren. Voorlopig zit dat er niet in. Ze heeft er geen fondsen voor beschikbaar. Dus rommelt ze wat aan. 'Het zou de stap kunnen zijn naar de echte top. Voorlopig hoef ik daar niet aan te denken. Te duur allemaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden