Atkinsdieet niet beter

Het omstreden Atkinsdieet is niet effectiever om af te vallen dan een gewoon dieet. In een klein experiment met 63 veel te zware mensen bleek dat het Atkinsdieet na drie en zes maanden een beter resultaat biedt, maar na 12 maanden was dat effect niet meer significant....

De resultaten van het onderzoek staan in de New England Journal of Medicine (NEJM) van 22 mei. Volgens de Amerikaans onderzoekers is het de eerste keer dat het Atkinsdieet, weinig koolhydraten, veel eiwitten en vetten, is vergeleken met een conventioneel dieet van (relatief) veel koolhydraten en weinig vet.

De 63 proefpersonen zijn een jaar lang gevolgd, waarbij de onderzoekers het contact zo veel mogelijk hebben vermeden. De uitval was groot, na een jaar deden nog 37 personen mee, wat het doen van uitspraken bemoeilijkt. Het gewichtsverlies na een jaar lag bij beide diëten in de orde van enige procenten.

Volgens de onderzoekers bewijst hun studie dat het Atkinsdieet invloed heeft op de korte termijn. Uit een tweede artikel in NEJM blijkt iets vergelijkbaars. Daarin is een dieet met weinig koolhydraten (maar niet het strikte Atkinsdieet) vergeleken met een ander dieet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden