Athene wil steun EU voor lagere rente

Premier Papandreou belooft opnieuw begrotingstekort te zullen terugdringen...

Van onze verslaggever Peter de Waard

Griekenland hoeft geen financiële steun, maar wil alleen politieke steun van de partners in de Europese Unie.

Dat heeft premier George Papandreou afgelopen weekeinde voor de BBC gezegd. Papandreou stelde dat dergelijke politieke steun voldoende is voor Griekenland om tegen dezelfde rente geld op de kapitaalmarkt te kunnen lenen als de andere landen in de EU. Griekenland moet nu twee keer zoveel rente op staatsleningen betalen als Nederland en Duitsland, en altijd nog twee volle procentpunten meer dan Spanje en Portugal.

Athene heeft beloofd dit jaar het begrotingstekort terug te brengen van 12,7 tot 8,7 procent. In 2012 zou het tekort weer tot onder de eurozonelimiet van 3 procent moeten zijn gedaald.

‘Geef ons de tijd. Geef ons steun. En dan heb ik het niet over financiële steun, maar over politieke. Zo kunnen wij jullie laten zien dat we doen wat we beloven. Dan zijn we weer geloofwaardig’, aldus Papandreou.

Griekenland moet dit jaar zeker 25 tot 30 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen om de aflossingen en rentebetalingen te kunnen doen op de uitstaande schuld.

Verwacht wordt dat de overheid in de tweede helft van maart geen geld meer zal hebben om de ambtenarensalarissen en andere uitgaven te bekostigen.

Dan zullen nieuwe staatsleningen moeten worden geëmitteerd. Volgens premier Papandreou heeft het land hulp nodig om tegen lagere rentetarieven dan nu geld te kunnen lenen. Anders zullen de bezuinigingen door de hoge rentebetalingen ongedaan worden gemaakt.

Mogelijk zal aan andere landen binnen de eurozone gevraagd worden garant te willen staan voor de Griekse leningen.

De eurozone wil half maart ook een oordeel vellen of Griekenland voldoende voortgang maakt met de herstructureringen van de economie. Papandreou zei gisteren dat het land desnoods nog een extra inspanning wil doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden