Athene voert uitwijzing Albanezen op

Griekenland heeft zijn beleid verhard in het conflict met Albanië over een proces tegen vijf leden van de Griekse minderheid in dat land....

AFP; ANP; REUTER

AFP, ANP, Reuter

ATHENE/DEN HAAG

Athene kwam daarmee terug van een toezegging aan de EU dat het 18 miljoen gulden zou bijdragen aan een pakket van in totaal 84 miljoen. Verder zal Griekenland een bedrag van 50 miljoen gulden hulp aan Albanië blijven blokkeren dat in juli werd bevroren na beschuldigingen dat Albanië de mensenrechten van de Griekse minderheid schendt.

Eerder op de dag liet de Griekse minister van Openbare Orde weten dat vrijdag vierduizend illegale Albanezen zijn opgepakt. Volgens Albanië

Er verblijven naar schatting 350 duizend Albanezen in Griekenland, die een groot deel van hun verdiensten terugsturen naar hun gezin of familie. Volgens statistieken, die begin deze maand in Athene openbaar werden gemaakt, deporteerde Griekenland in 1993 220 duizend Albanezen. In juli zette de politie 19.380 Albanezen over de grens, terwijl er in de eerste helft van augustus 8.895 werden gedeporteerd.

De laatste dagen worden er duizend tot tweeduizend per dag over de grens gezet. Het totaal aantal blijft overigens relatief constant om anderen of dezelfde Albanezen via het bergachtige grensgebied Griekenland weer illegaal binnenkomen. De Griekse regeringswoordvoerder Venizelos zei gisteren dat de grensbewaking is verscherpt en effect begint te sorteren.

De hoge commissaris voor minderheden van de Conferentie voor Europese Veiligheid en Samenwerking (CVSE), de Nederlandse oudminister Van der Stoel, is 'bepaald niet optimistisch' teruggekeerd van zijn bezoek aan beide landen. De Griekse eis dat Albanië vijf etnische Grieken vrij moet laten die wegens spionage terecht staan, 'staat hervatting van de dialoog in de weg', aldus Van der Stoel. Hij verwacht dat acceptatie van die eis voor Tirana 'heel moeilijk' is.

Van der Stoel kondigde aan dat hij binnenkort weer naar het zuiden van Albanië zal gaan om de situatie van de Griekse minderheid te bekijken. Hij wil daar met name een oplossing zoeken voor conflicten over het onderwijs voor de Griekse minderheid. Hij zei dat Athene zich grote zorgen maakt over het lot van de Griekse minderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden