ATB gesterkt door Olympische status

Of het inmiddels wat voorstelt, luidde de vraag. 'Jazeker, want jullie zijn er toch ook allemaal', zei Leo van Zeeland en wierp een zegevierende blik naar zijn ondervragers....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

GULPEN

Ruim acht kilometer parkoers was zondag uitgezet in de heuvels ten zuiden van Gulpen, ten einde het Nederlands kampioenschap mountainbike van een fraai decor te voorzien. Een zwaar parkoers bovendien. John van den Akker sloeg in vier van de acht ronden op steeds dezelfde plaats over de kop, gebroken zadels en stuurpennen dwongen een flink aantal deelnemers tot overgave en de temperatuur bereikte een tropische waarde.

In de staart van het traject was een mooie drop-off opgenomen. Het stemde Van Zeeland, sinds 1991 ATB-coördinator binnen de KNWU, tevreden. 'Dit is een goeie test voor volgend jaar.' In Atlanta vinden de coureurs twee van die korte, maar extreem steile afdalingen op hun Olympische weg.

Loes van Wersch en Bart Brentjens toonden in Gulpen aan dat een dergelijk terrein hen geen enkele angst inboezemt. Met ruime voorsprong op hun concurrenten eisten zij de nationale titel op. 'Terechte en goeie kampioenen', noemde Van Zeeland ze.

Op de All Terrain Bike is over twaalf maanden Olympische roem te vergaren. En wie durft er dan nog te beweren dat het hier een kindersport betreft? Sterker nog, zelden had een tak van sport een zo korte tijd nodig om van het embryonale stadium naar de volwassenheid te groeien.

Nog maar vijf jaar terug werd het eerste Nederlands kampioenschap mountainbike gehouden, een vorm van fietsvertier die tot dan voornamelijk bestemd leek om gezellige tochtjes over lastige duinweggetjes te maken. Volgend jaar echter behoort mountainbiken tot de officiële nummers van de Olympische Spelen. Het stadium van demonstratiesport, dat sporten als surfen en shorttrack dienden door te maken, mogen de ATB'ers overslaan.

Kwade tongen beweren dat de Olympische status slechts te danken is aan rijke, invloedrijke Amerikaanse sponsors. Aan gene zijde van de oceaan is de handel in ATB's een mijoenenindustrie, waarbij duurbetaalde profs in een omvangrijk wedstrijdcircuit de namen van de fabrikanten uitdragen. Hun honger naar Olympische erkenning ging ten koste van de traditionele wegrenners. De 100 kilometer ploegentijdrit werd van het programma geschrapt.

De KNWU heeft ook moeten erkennen dat de jongste loot aan de wielerboom inmiddels volop in bloei staat. Liefst 143 experts, de hoogste categorie in het mountainbike, schreven zich in voor de nationale titelstrijd. Dat was bijna evenveel als het totaal aantal renners, profs en amateurs, dat ruim anderhalve maand terug aan de start verscheen bij het NK wielrennen op de weg in Meerssen.

Amper 50 duizend gulden maakte de KNWU vijf jaar terug vrij om de ATB'ers in hun drang naar sportieve roem enigszins te ondersteunen. De gestage groei van licentiehouders en vanzelfsprekend de opname in de Olympische familie hebben ertoe geleid dat Van Zeeland thans over een heel wat beter gevulde portemonnee beschikt. Twee ton mag hij dit jaar besteden en volgend jaar nog eens een ton extra.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft bepaald dat bij de mannen de twintig beste landen van het WK met twee renners in Atlanta mogen verschijnen. Bij de vrouwen zijn de twaalf beste naties van het WK verzekerd van twee Olympische startbewijzen. De mondiale titelstrijd vindt eind september plaats in het Duitse Kirchzarten.

Probleem voor de Nederlandse ATB'ers is dat het NOCNSF het Olympisch adagium 'meedoen is belangrijker dan winnen' allang heeft afgezworen. Om in Atlanta te mogen fietsen verlangt het Nederlands Olympisch Comité een WK-notering onder de top-twaalf. 'Een pittige eis', noemde Van Zeeland dat, 'maar ik leg me er bij neer.'

Loes van Wersch vindt het NOCNSF te streng. 'De limiet mag best pittig zijn, maar in dit geval moeten ze bedenken dat het nog een hele jonge sport is. Het ATB'en moet gepromoot worden en dat kan alleen maar als er Nederlanders meedoen aan de Spelen. De eerste twaalf van het WK, ik denk dat dat voor mij nu nog te hoog gegrepen is.'

De Nederlandse dames hebben internationaal een achterstand, evenals de junioren. Vandaar dat Van Zeeland dit jaar een belangrijk deel van zijn budget heeft geïnvesteerd in de training van die beide categorieën. Al blijft het een ongelijke strijd. Van Zeeland: 'In Frankrijk hebben ze een internaat om talentvolle jeugd op te leiden. Die achterstand haal je bijna nooit meer in.'

Bart Brentjens en zijn volgelingen, van wie Marcel Gerritsen en Richard Groenendaal in Gulpen het zilver en brons incasseerden, tellen mondiaal wel mee. Brentjens won vorig seizoen zelfs het wereldbekercircuit en de laatste drie jaar bevond zich bij het WK altijd een Nederlander onder de beste tien.

Brentjens ondervindt dan ook geen pijn van de NOCNSF-eisen. 'Als je op het WK niet bij de eerste twaalf komt, heb je op de Olympische Spelen ook niks te zoeken.' In Kirchzarten behoort hij naar eigen zeggen tot de kanshebbers, vooral omdat hij de vormcrisis uit het begin van het jaar heeft overwonnen. 'De eerste helft van het seizoen ging het slecht, kon ik niet afzien. Vandaag was ik super, ik ben weer in goeden doen.'

Ook voor Rune Hoydahl, de Noor die de voorbije maanden uit het niets opkwam en zich aan de kop van het wereldbekerklassement nestelde, is hij niet bang. 'Hij is een goeie downhiller en dat is een voordeel. Maar als ik in vorm ben, ben ik niet veel minder. En in Oss, bij de Beneluxcup, werd hij door de Nederlanders voorbij gereden. Ja, hij is eerste in de wereldbeker en ik vijftiende. Maar op die plaats hoor ik niet thuis.'

GULPEN: Nederlands kampioenschap ATB. Mannen: 1. Brentjens 68 km 2.21.25, 2. Gerritsen 2.30, 3. Groenendaal 4.53, 4. Arntz 6.48, 5. Van Dooren 7.48, 6. Seunninga 9.11, 7. Tolhoek 10.37, 8. Ariesen 11.13, 9. Frieke 13.34, 10. Van den Akker 13.50.

Vrouwen: 1. Van Wersch 43 km 1.45.39, 2. Van Dijk 3.04, 3. Ravestijn 6.05, 4. Colle 6.54, 5. Out 11.24, 6. Coppoolse 11.59.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden