ASVA: Studenten moeten duizenden euro's instellingscollegegeld betalen

Studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben afgelopen maand bericht gekregen dat zij alsnog extra collegegeld moeten betalen. Dat meldt studentenunie ASVA vandaag in een persbericht. Volgens de ASVA kan het bedrag oplopen tot 'meer dan 10.000 euro' en gaat het om 'tientallen studenten'.

Redactie
Studenten van de Universiteit van Amsterdam. © ANP Beeld
Studenten van de Universiteit van Amsterdam. © ANP

Het betreft studenten die bezig zijn met een tweede bachelor of master. Omdat zij langer aan het studeren zijn dan de nominale studieduur, moeten zij instellingscollegegeld betalen, in plaats van het wettelijke collegegeld. Een regeling die sinds september 2011 geldt voor studenten aan de UvA.

Volgens de ASVA hebben de studenten bij zowel studieadviseurs als de 'collegegeld wizard' op de website van de UvA geïnformeerd over de hoogte van hun collegegeld. Beide bronnen meldden destijds dat de studenten nog in een overgangsregeling zouden vallen, hierdoor betaalden de studenten begin dit studiejaar het wettelijke collegegeld van 1.700 euro.

Politiek debat
De UvA meldt echter dat zij de studenten altijd hebben gewaarschuwd dat dit een onderwerp van politiek debat was en dat de studenten zelf goed in de gaten moesten houden wat uiteindelijk door de Eerste en Tweede Kamer besloten werd.

Volgens de UvA gaat het niet om tientallen studenten maar om minder dan tien studenten. 'Deze studenten doorgaan momenteel de reguliere klachtenprocedure. En daarna kunnen ze er nog voor kiezen om naar de UvA-ombudsman stappen. Die neemt een besluit waar beide partijen zich aan moeten houden. Ik acht de kans echter klein dat de studenten gecompenseerd worden', aldus een woordvoerster van de universiteit.

De universiteit kan niet bevestigen dat het om bedragen van duizenden euro's gaat. 'Dit bedrag is per student verschillend, daar kunnen wij geen uitspraak over doen.'

Slecht argument
Eline Peters, voorzitter van de ASVA, vindt het een slecht argument van de Uva: 'Zowel de wet als het inschrijvingsbesluit zijn zeer ingewikkelde juridische stukken om te lezen. De regelingen zijn moeilijk te begrijpen en veranderen keer op keer. Bovendien mag je er vanuit gaan dat wanneer je je laat voorlichten door de universiteit, je de juiste informatie krijgt. Als studieadviseurs niet eens goed op de hoogte zijn van de regels, hoe kan je dat dan wel van studenten verwachten?'

De ASVA vindt dat er grote fouten zijn gemaakt en dat de universiteit verantwoordelijk is. 'Studenten krijgen maanden te laat de rekening gepresenteerd. Nu kunnen zij zelf niet meer kiezen of ze het hoge collegegeld willen betalen,' aldus Peters. De studentenvakbond eist dat de betreffende studenten gecompenseerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden