Astronomen zien geboorte zwart gat
Sterrenkundigen van de Universiteit van Amsterdam zijn afgelopen voorjaar als eersten getuige geweest van de geboorte van een zwart gat - een object met zo'n sterk zwaartekrachtveld dat er zelfs geen licht uit kan ontsnappen....
Zwarte gaten ontstaan bij supernova-explosies: een zware ster spat aan het eind van zijn leven uiteen en er blijft een extreem kleine, compacte kern over. Als de massa groot genoeg is, stort die kern ineen tot een zwart gat.
Dat moet eind april zijn gebeurd bij een supernova-explosie in een sterrenstelsel op ruim honderd miljoen lichtjaar afstand. De supernova werd gevonden door Titus Galama en Paul Vreeswijk van de Universiteit van Amsterdam, op de plaats waar op 25 april een enorme uitbarsting van gammastraling werd waargenomen. Voor het eerst kon een gammaflits in verband worden gebracht met een supernova-uitbarsting.
Supernova's in andere sterrenstelsels worden vaak waargenomen. Maar SN1998bw, zoals de explosie van eind april heet, lijkt in geen enkel opzicht op een gewone supernova. Hij zendt bijvoorbeeld zeer veel radiostraling uit, en blijkt bijna geen waterstof en helium te bevatten.
Op basis van de waarnemingen die de afgelopen maanden aan de supernova zijn gedaan, hebben theoretici van de Universiteit van Tokio berekend dat er bij de explosie een sterkern moet zijn overgebleven die minstens drie keer zo zwaar was als de zon. Het kan niet anders, of die kern is ineengestort tot een zwart gat.