Astronauts kan eindelijk kampioensfeest vieren

Het duurde twee wedstrijden langer dan verwacht, maar gisteren brak dan toch eindelijk het taaie verweer van Vanilla Weert. In de zesde wedstrijd van de finale van de play-offs wist Ricoh Astronauts de Limburgers voor het eerst in eigen huis te verslaan....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Voorafgaande aan de finale had niemand een stuiver willen geven voor de kansen van Weert. Met geen mogelijkheid zou het dit seizoen zo oppermachtige Amsterdam de titel kunnen ontgaan en optimisten voorspelden zelfs een eenvoudige 4-0 overwinning. Hoewel het klasseverschil in alle wedstrijden evident was, bleek Weert echter over onvermoede krachten te beschikken waardoor de Amsterdammers het kampioensfeestje tot gisteren moesten uitstellen.

Die krachten mochten vooral op het conto van topscorer Omar Sneed worden geschreven. Maar de absolute uitblinker van de Weertse ploeg kon die faam gisteravond geen moment waarmaken. Coach Jelle Esveldt prees de Amsterdamse defensie, die zijn sterspeler veertig minuten lang aan de ketting had gelegd. Hij legde zich snel bij het verlies neer. 'Dit is nu eenmaal de juiste afspiegeling. Amsterdam was sterker en daar hoeven wij ons niet voor te schamen.'

De vooral door emotie geleide oplevingen in de eigen Boshoven Sporthal hadden de ploeg uiteindelijk te veel kracht gekost. Dat werd al vanaf het eerste kwart duidelijk toen het aangeslagen team na tien minuten tegen een 13-20 achterstand aankeek. Iedereen die de ploeg de afgelopen finalewedstrijden had gadegeslagen hield desondanks rekening met de voor Weert zo karakteristieke ommekeer. Hoewel die deze keer uitbleef, duurde het tot een halve minuut voor het einde van de wedstrijd voor coach Ton Boot zijn spelers durfde te feliciteren.

Hij deed dat overigens met een gezicht als een oorwurm. Woedend was hij even daarvoor uitgevallen tegen enkele al te enthousiaste wisselspelers die hij met veel gevloek tot kalmte maande. 'Het zou niet voor het eerst zijn dat we voor een protest van de bank een technische fout tegen krijgen', verklaarde Boot zijn reactie. 'Zo'n fout mag je geen tweede keer maken.'

De wedstrijd kroop naar een traag einde toen Amsterdam op een onoverbrugbare voorsprong van twaalf punten stond en de Weertse basketballers met persoonlijke fouten uitstel van executie trachten te bewerkstelligen. Coach Esveldt legde zich als eerste bij de onafwendbare nederlaag neer door zijn sterspeler Sneed, hoewel gisteren nagenoeg onzichtbaar, een publiekswissel te gunnen. De spelers volgden korte tijd later door tien seconden voor het laatste fluitsignaal de bal neer te leggen en zich door het publiek te laten bejubelen.

De wijze waarop Weert de Amsterdammers deze finaleserie verweer had geboden was de staande ovatie meer dan waard. Amsterdam hoefde niet eens in topvorm te zijn om van Weert te winnen, maar andersom moesten de Limburgers alle reserves aanboren om de twee thuiszeges te bewerkstelligen. In de zesde ontmoeting bleek de accu leeg.

En dat terwijl Weert zelfs hulp uit onverwachte hoek kreeg om zich na het derde kwart weer op te laden. Bij de sprongbal kreeg scheidsrechter Faassen, die na 25 jaar zijn afscheidsduel floot, een elleboog in het gezicht. Bloedend moest hij het veld verlaten om niet meer terug te keren. Scheidsrechter Zegwaard meldde zich na een kwartier als zijn vervanger.

De extra pauze bleek niet aan de Limburgers besteed. Terwijl Sneed zich steeds chagrijniger over het veld sleepte, gehinderd door de felle verdediging, ontpopten de Amerikanen Joe Spinks (27 punten) en Chris McGuthrie (19) zich als de grote aanjagers van de Amsterdamse ploeg. Samen waren ze goed voor maar liefst tweederde van de totale Amsterdamse productie.

Dat was vooral gezien het loodzware seizoen - de Astronauts drongen door tot de halve finales van de Europese bekerstrijd - bewonderenswaardig. Boot complimenteerde zijn spelers met de nimmer aflatende inzet. 'Wij liepen op onze laatste benen, maar dat hebben de spelers goed weten te camoufleren. Ik ben trots.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden