Astronauten Discovery voeren reparatie uit

De Discovery-astronaut Steve Robinson heeft woensdag tijdens een unieke ruimtewandeling herstelwerkzaamheden aan de spaceshuttle uitgevoerd. Met succes verwijderde hij twee stukjes voegsel uit de buik van het ruimteveer Discovery...

ANP en AP

Het materiaal stak tussen hittewerende tegels uit en zou tijdens de terugkeer op aarde mogelijk een gevaar kunnen vormen voor het Amerikaanse ruimtevaartuig.

Op rechtstreeks uitgezonden beelden van NASA-televisie was te zien hoe Robinson even voor 15.00 uur met een tang de stukjes wegtrok. De stukjes konden door Robinson relatief gemakkelijk uit de buik van de spaceshuttle worden getrokken. De verwachting was dat Robinson zeker een uur bezig zou zijn met het verwijderen van de reepjes voegmateriaal die tussen de hittewerende tegels uitstaken, maar het karwei bleek binnen enkele seconden per reepje te kunnen worden voltooid. Na de geslaagde operatie maakte de Amerikaan extra foto's van de romp. Nooit eerder is een hitteschild van een spaceshuttle in de ruimte gerepareerd.

Op de beelden van NASA-televisie was te zien hoe Robinson even voor 14.30 als een monteur in een hoogwerker aan de achtttien meter lange transportarm van het ISS naar de neus van de spaceshuttle werd gebracht. Terwijl op ongeveer 220 kilometer hoogte met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur om de aarde scheert, bracht deze die hem onder het ruimtevaartuig.‘Dit is werkelijk spectaculair’, zei de 49-jarige Amerikaan terwijl hij voor de hittewerende tegels hing. ‘Ik heb er geen andere woorden voor.’

Robinson werd vooraf bijgestaan door zijn Japanse collega Soichi Noguchi. Die maakte hem onder meer vast aan de robotarm, en zorgde er verder voor dat Robinson geen spullen om zich had zweven die de romp van de shuttle zouden kunnen raken. Robinson sprak dinsdag van ‘een delicate maar simpele opdracht’. Hij en Noguchi hebben op aarde drie dagen lang in een zwembad dergelijke operaties geoefend.

De uitstekende voegsels konden bij terugkeer op aarde op 8 augustus mogelijk voor problemen zorgen. Bij eerdere vluchten schonk NASA nooit veel aandacht aan uitstekend voegsel, maar nu neemt de organisate geen enkel risico. In 2003 ontplofte het ruimteveer Columbia bij terugkeer op aarde door schade aan het hitteschild.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden