Astronaut Ilan Ramon was al een geheime held in Israël

De dood van de eerste Israëlische astronaut, Ilan Ramon, bij de ramp met het ruimteveer Columbia heeft hem tot een nog grotere held gemaakt in de joodse staat....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

'We huilen om Ilan', was de kop in het grote dagblad Yediot Aharonot. Ramon was vanaf de lancering ruim twee weken geleden vooral een symbool van nationale trots, waar het land zich in deze moeilijke tijden rond kon verenigen.

Er was echter na het aanvankelijke enthousiasme weinig belangstelling meer voor wat een routinevlucht leek. Behalve toen premier Sharon Ramon op de nationale televisie uitvoerig sprak enkele dagen voor de verkiezingen van 28 januari. Sharon werd uiteraard meteen beschuldigd van het uitbuiten van Ramon voor zijn verkiezingscampagne.

Experts op het gebied van het ruimteprogramma hebben opgemerkt dat de missie van Ramon niet van cruciaal belang was. De lancering van spionagesatellieten met raketten van eigen makelij is veel belangrijker. Ramon had waardevolle ervaring mee terug kunnen nemen, maar een groot deel van zijn missie was symbolisch.

De nadruk in de media ligt nu vooral op de persoon Ilan Ramon, die blijkbaar al voordat hij de ruimte inging in het geheim een Israëlische held was. De luchtmacht maakt meestal de namen van piloten niet bekend maar op de dag van de lancering van de Columbia lekte een pikant detail uit.

Ramon voerde in 1981, samen met andere piloten, een aanval uit op de Osirak-kernreactor die door de Fransen werd gebouwd in Irak. Volgens Israëlische en Amerikaanse inschattingen werd daarmee voorkomen dat Saddam Hussein kernwapens in handen kreeg. Ramon vloog ook in de oktoberoorlog in 1973 en tijdens de Israëlische invasie van Libanon in 1982.

Aan boord van het ruimteveer legde Ramon vooral de nadruk op zijn joodse achtergrond en het verleden van zijn familie. Zijn moeder overleefde de holocaust en hij zei zich bewust te zijn van de symboliek. 'Vooral voor mijn ouders en mensen van hun generatie is het een bewijs dat waar we de afgelopen eeuw voor hebben gevochten bewaarheid wordt.'

Hij had aan boord van de Columbia een Torah bij zich van een van de wetenschappers die de experimenten aan boord hadden ontworpen. De wetenschapper had de gebedsrol in 1944 als kind in het vernietigingskamp Auschwitz gekregen van de Amsterdamse rabbijn Dasberg, die later werd gedood. Ramon had ook een tekening bij zich van het uitzicht op de aarde vanaf de maan, gemaakt door een jongetje dat ook in Auschwitz omkwam.

Hoewel hij niet gelovig was, vroeg Ramon toch om kosjer eten tijdens de missie. 'Ik vind het aardig om alle joden te vertegenwoordigen, inclusief de religieuzen', zei hij daarover. Ramon was niet de eerste jood in de ruimte. Een van de eerdere joodse astronauten, Judith Resnick, kwam om bij de ramp met de Challenger in 1986.

De Palestijnse Autoriteit heeft de familie van Ramon gecondoleerd en medeleven uitgesproken. Ondanks de vijandelijkheden tussen de twee volkeren zei een Palestijnse woordvoerder dat de mensen bedroefd waren. 'De Israëlische astronaut was een moedig man die zijn leven heeft opgedragen aan het welzijn van de mensheid.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden