Astrid Holleeder vertelt in 'testament' over terreur broer Willem

Astrid Holleeder (50) heeft in het diepste geheim haar levensverhaal opgeschreven in de autobiografie Judas, een boek dat zaterdag verschijnt. Ze vertelt daarin over haar liefdeloze jeugd, haar gewelddadige familie en de terreur van haar oudste broer Willem.

Redactie
null Beeld
Beeld

Zelf noemt ze het een testament, omdat ze ervan uitgaat dat haar broer haar zal laten liquideren. 'De gedachte aan wraak op mij is het enige dat Willem overeind houdt', zegt Astrid Holleeder in een interview met de Volkskrant. 'Ik weet hoe het gebeurt, hij heeft het zo vaak verteld.'

In grote discretie voorbereid

Willem Holleeder zit gevangen in de EBI (extra beveiligde inrichting) in Vught. Sinds Astrid, haar zus Sonja en Sandra den Hartog tegen Holleeder hebben getuigd over zes liquidaties, hangt hem levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Vanuit Vught plande hij al een aanslag op het leven van zijn zussen. Hij zou daarvoor 35 duizend euro per zus hebben betaald en er expliciet bij hebben gezegd dat Astrid als eerste moest gaan.

De uitgever, Oscar van Gelderen van Lebowski, heeft het boek in grote discretie voorbereid. Het werd niet in Nederland gedrukt. De uitgeverij bood het aan boekhandelaren aan zonder dat die wisten waar het boek over ging. 'Er werd gezegd: dit boek gaat goed verkopen, maar we kunnen niet zeggen waar het over gaat. Vertrouw ons maar, je ziet het wel als de pallets zaterdagochtend op de stoep staan', zegt Van Gelderen.

Interview Astrid Holleeder

Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas. Het is het verhaal van haar familie en de terreur van oudste broer Willem. Het is ook een soort testament voor haar dochter. 'Nu kan ze in elk geval teruglezen hoe ons leven is geweest.'

'Levenslang'

Vele boekverkopers, waaronder AKO en Bruna geloofden de uitgeverij op haar woord. Er zijn 80 duizend exemplaren gedrukt, die liggen vanaf zaterdag in honderden boekwinkels.

Twee kranten, de Telegraaf en de Volkskrant, mochten haar voor verschijning van het boek persoonlijk en op een geheime locatie spreken. Sinds de verklaringen heeft Astrid Holleeder naar eigen zeggen - net als haar broer - 'levenslang'. Ze is gestopt met werken, heeft haar vaste routines moeten doorbreken, vele contacten opgegeven en gaat vaak met kogelvrij vest over straat. 'Als ik op plekken kom waar ze me kennen, ga ik kogelvrij', vertelt ze.

Reactie advocaten Holleeder

De advocaten van Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, hebben in een persbericht hun verbazing uitgesproken over het feit dat Astrid Holleeder een boek over haar broer heeft uitgebracht. Ze weigert namelijk te getuigen bij de onderzoeksrechter. De verdediging van Holleeder wil van de zussen en de voormalige vriendin van de crimineel weten of zij financieel hebben geprofiteerd van de moord op Cor van Hout en Sam Klepper, maar zij beroepen zich op hun verschoningsrecht. Omdat ze eerder verdachten zijn geweest in de zaak, zijn de zussen en ex-vriendin bang dat ze door hun uitspraken alsnog worden vervolgd.

Janssen en Malewicz halen ook uit naar de media omdat zij volgens hen het verhaal van Astrid Holleeder hebben gepubliceerd zonder hoor en wederhoor toe te passen. 'De bereidheid om in deze lopende strafzaak de versie van één partij aan te nemen en weer te geven zonder kritische vragen te stellen en zonder te willen onderzoeken wat de andere kant van het verhaal is, blijkt opnieuw verbazingwekkend groot', schrijven de advocaten in hun verklaring.

Astrid Holleeders advocaat heeft namens zijn cliënt een reactie verwoord in een persbericht. Volgens Wout Morra is het 'ergens toch lachwekkend' dat het persbericht uit het kamp van Willem Holleeder zich erover beklaagd 'dat de getuigen het spel niet volgens zijn regels spelen'.

Over het boek van Astrid wil hij als haar advocaat verder niets kwijt, behalve dat het een misverstand is dat het boek is geschreven door een getuige in een lopende rechtszaak. 'Dat is het niet. Het is geschreven door Astrid Holleeder als vrij mens.' Ook wijst hij erop dat zij een groot deel van haar vrijheden heeft moeten inleveren. 'Dát proces heeft zij nu van zich af geschreven, en de lezer mag oordelen of het een eerlijk proces is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden