nieuws

AstraZeneca wil niet met Brussel praten over vertraging bij vaccinleveringen

De ruzie tussen de EU en vaccinproducent AstraZeneca escaleert snel. Vanmorgen trok de farmaceut zich terug uit het overleg met Brussel, na een steeds scherpere discussie over de vertraging bij de vaccinleveringen die AstraZeneca afgelopen weekend onverwacht aankondigde.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het overleg tussen de twee partijen was bedoeld om de beloofde vaccins voor de EU-landen (in totaal 400 miljoen doses) veilig te stellen. Wat AstraZeneca nu wel zal leveren, is onduidelijk.

Ambtenaren van de Europese Commissie reageerden woensdagochtend verbaasd en geërgerd op het wegblijven van AstraZeneca bij het gesprek dat voor vandaag gepland was. Twee overleggen op maandag leidden tot niets, voortzetting ervan had vandaag tot een vergelijk moeten leiden. De farmaceut kondigde kort na het middaguur aan alsnog te komen, de Commissie wilde dat niet bevestigen.

De EU is gepikeerd dat AstraZeneca zegt de beloofde vaccinafspraken voor de komende maanden niet na te kunnen komen. Juist deze week hoopt het bedrijf dat zijn vaccin wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). AstraZeneca noemt ‘haperingen’ in het productieproces als oorzaak voor de tijdelijk lagere leveringen. De EU eist helderheid over wat er dan precies niet goed loopt en hoeveel minder er geleverd kan worden, zaken waarop AstraZeneca vooralsnog niet een voor Brussel bevredigend antwoord geeft.

De Commissie komt eind deze week met een voorstel dat farmaceuten verplicht de geplande export van in Europa geproduceerde vaccins vooraf te melden. Brussel wil op die manier voorkomen dat AstraZeneca zijn contractuele verplichtingen tegen de EU-landen ontloopt door elders de schaarse vaccins te verkopen. Volgens AstraZeneca is er geen sprake van een juridische verkoopverplichting jegens de EU, maar een ‘maximale inspanning’ om vaccins te leveren. De Commissie roept AstraZeneca de raamovereenkomst openbaar te maken die het met Brussel heeft gesloten.

Lees meer

Rond de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca blijft in Duitsland een controverse bestaan, na mediaberichten over een lage werkzaamheid onder ouderen. De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn overweegt nu het vaccinatieprogramma om te gooien.

AstraZeneca levert veel minder vaccins aan de EU dan eerder was afgesproken. De Europese Commissie vermoedt vals spel, maar heeft het zelf ook niet handig aangepakt.

Alleen Bulgarije vaccineert in Europa trager dan Nederland. Tot nog toe hebben nog geen 174 duizend Nederlanders een eerste coronaprik gehad. Kan dat niet sneller?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden