Nieuws

AstraZeneca-weigeraars kunnen vanaf zaterdag afspraak maken voor ander vaccin

Zestigers die het AstraZeneca-vaccin bij de huisarts hebben geweigerd, kunnen vanaf zaterdag alsnog een vaccinatieafspraak maken bij de GGD. Zij krijgen Pfizer of Moderna. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Kamer.

In huisartsenpraktijk Wijngaardenlaan in Voorschoten werden op 12 april 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca. Een grote groep ouderen weigerde dat vaccin vanwege de onrust die ontstond over mogelijke bijwerkingen. Die ouderen kunnen binnenkort een ander vaccin ontvangen, bij de GGD.  Beeld ANP
In huisartsenpraktijk Wijngaardenlaan in Voorschoten werden op 12 april 60-plussers gevaccineerd met AstraZeneca. Een grote groep ouderen weigerde dat vaccin vanwege de onrust die ontstond over mogelijke bijwerkingen. Die ouderen kunnen binnenkort een ander vaccin ontvangen, bij de GGD.Beeld ANP

De hernieuwde prikuitnodiging komt verrassend snel, nog voordat alle jongere leeftijdsgroepen een eerste uitnodiging hebben gehad. Eerder zei De Jonge dat ouderen die het Astra­Zeneca-vaccin weigerden ‘achterin de rij’ moesten aansluiten. ‘Het is prikken wat de pot schaft’, was de overtuiging van de minister. Dat betekende voor de mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 een wat vreemde uitzonderingspositie. Zij waren de enigen die door de huisartsen werden geprikt, en de enige leeftijdsgroep die op grote schaal AstraZeneca kregen.

Maar, schrijft de minister, ‘nu de ouderen en meest kwetsbare mensen de kans hebben gehad gevaccineerd te worden, komt er ruimte om mensen uit deze groep die nog niet zijn gevaccineerd een ander vaccin aan te bieden’.

In het vaccinatieschema zijn inmiddels de eerste dertigers aan de beurt. Mensen geboren in 1981 kunnen een afspraak maken. Half juni moet iedereen boven de 18 een vaccinatie-uitnodiging hebben ontvangen, schreef De Jonge eerder aan de Kamer. Halverwege juli moet dan iedereen een eerste prik hebben gehad en eind augustus iedereen die dat wil een tweede.

Herhaaloproep

Ook oudere leeftijdsgroepen krijgen een herhaaloproep van het RIVM, schrijft De Jonge. Te beginnen bij de 90-plussers. Ook zij kunnen vanaf zaterdag een afspraak bij de GGD maken. Tachtigers hebben al een herhaaloproep ontvangen. Daarom zijn daarna de 70-plussers aan de beurt voor een herhaaloproep, en vervolgens de 65-plussers.

Onder mensen tussen de 60 en 64 jaar heerste veel onvrede over het feit dat zij als enigen met AstraZeneca worden ingeënt. Ze vreesden de zeer zeldzame (maar gevaarlijke) bijwerkingen en voelden zich in de kou gezet met een tweederangs-vaccin, omdat de beschermingsgraad minder is dan die van de mRna-vaccins zoals Pfizer en Moderna. Overigens geldt voor elk vaccin een ongeveer even hoge beschermingsgraad tegen ziekenhuisopnames en overlijden. Op die onvrede gaat De Jonge in zijn brief nauwelijks in.

Na het advies van de Gezondheidsraad om AstraZeneca niet bij 60-minners in te zetten, bemerkten huisartsen een lagere opkomst van hun patiënten ouder dan 60. Met name in achterstandswijken blijft het vaccinatiepercentage achter.

‘Dit besluit past in een reeks verwarrende besluiten, maar het is verstandig dat de groep die AstraZeneca weigerde, nu toch gevaccineerd kan worden’, zegt de Amsterdamse huisarts Bart Meijman. ‘Onder deze mensen bevinden zich veel risicopatiënten: ze zijn 60 tot 65 jaar en komen uit een sociaal-economisch zwakkere groep met veelal een migratieachtergrond. Suikerziekte en hart- en vaatziekten komen bij hen vaker voor.’

Petitie

Op internet circuleert een petitie die oproept tot vaccinkeuzevrijheid voor zestigers. Die is bijna 17 duizend keer is ondertekend. Margrietha Kok (64), zelf bedrijfsarts, wilde AstraZeneca niet. ‘Mij laten inspuiten met een gemodificeerd chimpansee-virus ging mij te ver’. Ze stuurde er zelfs een klacht over naar de Ombudsman, die daar – ‘plausibel verhaal verder’ – niet zoveel mee kon. Nu is ze blij dat ze alsnog aan de beurt is, ‘want ik ben echt geen antivaxer’.

Ze heeft niet het gevoel dat ze nu voordringt bij jongeren die oorspronkelijk eerder aan de beurt waren dan AstraZeneca-weigeraars. ‘Mijn zoon heeft corona gehad, maar dat was bij hem niets meer dan drie dagen verkouden en wat koorts. Voor hen is het gewoon veel minder gevaarlijk.’

Kritische geluiden van mensen die zich wel met AstraZeneca hebben laten inenten zijn er ook. Zij volgden, soms tegen hun zin, de voorschriften en zijn straks als laatsten volledig ingeënt, omdat de tweede prik van AstraZeneca langer op zich laat wachten dan die van Pfizer. ‘De weigeraars krijgen nu op korte termijn alsnog een oproep voor de GGD en hebben dus hun 2 prikken eerder binnen dan de mensen die zich netjes aan de regels hebben gehouden. Bovendien gaat dit ten koste van alle 60-minners die weer langer op hun prikken moeten wachten. Laat de weigeraars nu in elk geval achteraan sluiten totdat ook alle 18-plussers zijn geprikt’, schrijft Fred van Veluw aan de Volkskrant. ‘Ik voel mij besodemieterd.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden