Astma Maastricht geen gevolg van A2

Maastrichtse kinderen hebben gemiddeld een slechtere longfunctie dan kinderen elders in Nederland. De verwachte relatie met luchtvervuiling door de rijksweg A2 blijkt echter niet te bestaan....

Het onderzoek volgt op eerdere studies waaruit bleek dat in Maastricht kinderen gemiddeld meer last hebben van astma dan kinderen elders in Nederland. Vorig jaar bleek bovendien uit een studie van de universiteiten van Utrecht en Maastricht en de instituten RIVM en TNO dat wonen langs snelwegen veel extra gezondheidsschade oplevert.

Toch is de A2, die dwars door Maastricht loopt en daar verschillende stoplichten heeft, geen directe boosdoener voor de longproblemen van de schoolkinderen. In het Limburgse geval ligt de situatie gecompliceerder, stellen de onderzoekers onder leiding van prof. Onno van Schayck, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Schoolkinderen die dichtbij de rijksweg wonen, hebben gemiddeld net zo'n verlaagde longfunctie als kinderen die ver van de snelweg naar school gaan. De gehaltes fijn stof (roetdeeltjes en verwante milieuvervuiling) blijken over de hele stad bijna gelijk.

Een mogelijke verklaring is de geografische ligging van Maastricht in het Maasdal. Uit dat dal kan luchtverontreiniging moeilijk ontsnappen, waardoor het stof zich over het hele gebied verspreidt. Voor een goed eindbeeld zou daarom ook de gezondheid van Limburgse kinderen buiten het Maasdal moeten worden onderzocht.

De bron van de schadelijke luchtvervuiling is niet vastgesteld. Verkeer veroorzaakt weliswaar fijn stof maar in dit geval niet de grootste gezondheidsschade, stellen de onderzoekers. Energiecentrales, waaronder die van cementfabriek ENCI, zijn wel verdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden