Astma bij veel schoolkinderen over het hoofd gezien

Tienduizenden basisschoolkinderen hebben last van astma zonder dat zij of hun ouders dat weten. Dat concludeert kinderarts René van Gent in een promotieonderzoek dat hij uitvoerde bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven....

ANP

In de regio van het ziekenhuis ondergingen 1758 schoolkinderen tussen 7 en 10 jaar twee longfunctietesten. Ze vulden bovendien een vragenlijst in. Van de benaderde kinderen had 8 procent astma zonder dat die diagnose was vastgesteld door de schoolarts of huisarts. Bij 5 procent van de kinderen was astma wel officieel geconstateerd.

Van Gent beredeneert op basis van zijn cijfers dat in Nederland tienduizenden schoolkinderen rondlopen met niet-gediagnosticeerde astma. De longfunctietesten zijn volgens hem te uitgebreid om standaard door de schoolarts te laten doen.

Kinderen met astmaklachten hebben het vaak benauwd, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. Astmatische schoolkinderen verzuimen vaker schoollessen.

Van Gent promoveert volgende week aan de Universiteit van Utrecht. Alle nieuwe patiëntjes zijn doorverwezen naar de huisarts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden