Assistent van Ai Weiwei bestraft met werkkamp

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - Peking heeft de eerste officiële straffen uitgedeeld in de grote repressiecampagne tegen dissidenten die eind februari op gang kwam. Twee jonge activisten zijn veroordeeld tot enkele jaren werkkamp, omdat ze hadden deelgenomen aan een stil straatprotest in Peking.

Een van hen, de 21-jarige Wei Qiang, is een student die werkte in de studio van kunstenaar Ai Weiwei. De student werd op 25 februari opgepakt in het centrum van de Chinese hoofdstad.

Daar waren honderden politieagenten op de been om iedere vorm van protest gelijk de kop in te drukken. Wei werd aangehouden toen hij niet meteen gehoor gaf aan het bevel door te lopen.

Werkkampen worden in China nog steeds gebruikt om kritische burgers en andere 'schadelijke elementen' te straffen, door wat in het staatsjargon 'heropvoeding via arbeid' heet. Voor het uitdelen van een werkstraf is geen rechter nodig: de staatsveiligheidsdienst kan er zelf toe besluiten, zonder wettelijke procedure of recht op beroep.

De strafmethode, die stamt uit de tijd van Mao Zedong, die het land van 1949 tot 1978 bestuurde, wordt tegenwoordig door veel Chinese juristen als illegaal veroordeeld. Er bestaan echter nog tientallen werkkampen, waar vooral prostituees en personen met sociale problemen worden opgesloten.

Sinds eind februari heeft de Chinese regering tientallen mensenrechtenadvocaten en andere activisten laten 'verdwijnen', gearresteerd of onder huisarrest geplaatst.

Volgens de in Hongkong gevestigde actiegroep China Human Rights Defense zijn er een kleine veertig activisten en juristen aangehouden, terwijl achttien anderen door agenten van de staatsveiligheidsdienst zijn ontvoerd en spoorloos zijn 'verdwenen'.

De meest prominente arrestant is de internationaal bekende kunstenaar Ai Weiwei, die anderhalve week geleden op het vliegveld van Peking werd afgevoerd. Peking zegt dat hij wordt verdacht van niet nader gespecificeerde 'economische misdrijven'. Daarop staan hoge gevangenisstraffen.

Een van de verdwenen personen is de jurist en universiteitslector Teng Biao, een prominente mensenrechtadvocaat die al eerder werd ontvoerd.

Ook in China's Tibetaanse gebieden is meer repressie merkbaar. Volgens Tibetaanse activisten heeft het leger het grote Kirti klooster in Aba omsingeld, om de tweeduizend monniken binnen de muren te intimideren.

Een jonge monnik van Kirti stak zichzelf vorige maand in brand uit protest tegen de Chinese onderdrukking. In maart 2008 kwam het tot bloedige onlusten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en andere plaatsen in het zuidwesten van China, waarna honderden Tibetanen werden gearresteerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden