Assepoester MeesPierson blijft de gevangene van haar eigen moeder

Ruim drie jaar na de fusie tussen de bankiershuizen Pierson en Mees & Hope worstelt MeesPierson met zichzelf en de veranderende markt....

Een simpele commerciële reden vormt een van de drijfveren achter die onafhankelijkheid. Op de Nederlandse thuismarkt wil MeesPierson zich kost wat kost onderscheiden van ABN Amro. Het bedrijfsleven ervaart dat ook zo: MeesPierson blijkt bereid ABN Amro felle concurrentie aan te doen. De beursintroductie van Vendex mag dan naar ABN Amro gaan, bij het papierconcern KNP BT krijgt MeesPierson doorgaans de voorkeur. Gezamenlijk wordt zo een comfortabel marktaandeel binnengesleept.

Die 'twee merken'-strategie mag in Nederland verdienstelijk werken, internationaal blijkt de onafhankelijke opstelling vooral voor problemen te zorgen. ABN Amro bouwt in een hoog tempo verder aan haar eigen Europese netwerk, desnoods dwars tegen de belangen van MeesPierson in, zoals blijkt uit de overname van Alfred Berg. Bovendien profiteert MeesPierson niet van dat netwerk, juist vanwege de eigen onafhankelijkheid.

Dienen zich bij een van de ABN Amro-dochters in het buitenland interessante transacties aan waarvoor partners worden gezocht, dan stappen zij in beginsel wel naar ABN Amro, maar niet naar het stiefzusje. 'Kun je eigenlijk wel onafhankelijk zijn wanneer je moederbank precies dezelfde activiteiten heeft?', luidt dan ook de vraag die aan het Amsterdamse Rokin, uiteraard off-the-record, wordt gesteld. Dat is vloeken in de kerk.

Toch dient de vraag zich aan, zeker nu ook op de Nederlandse markt zich een verschuiving in de marktverhoudingen aftekent. Van buitenlandse concurrentie van huizen als Goldman Sachs en JP Morgan is al langer sprake, maar de aankoop van Barings door ING vormt pas echt een serieuze bedreiging voor de comfortabele marktpositie van ABN Amro en MeesPierson gezamenlijk. Met de expertise van die gespecialiseerde zakenbank kan ING een voet tussen de deur krijgen bij bedrijven waar zij tot dusver kansloos was.

Zou MeesPierson beter af zijn als een volledig in ABN Amro geïntegreerde divisie, of juist als een onafhankelijke, op de beurs genoteerde zakenbank? De vraag is interessant, maar theoretisch. Want de eerste figuur zou op vermoedelijk onoverkomelijke weerstanden binnen MeesPierson stuiten, terwijl ABN Amro niets voelt voor de tweede variant. De huidige, voor MeesPierson onbevredigende toestand zal vermoedelijk blijven voortbestaan, ook onder de opvolger van Van Wensveen.

Maar waar de laatste heeft besloten het brede palet aan activiteiten ongemoeid te laten, zal zijn opvolger, als de resultaten blijven tegenvallen, wel moeten kiezen uit de meest rendabele delen van de erfenissen van Mees en Pierson. Moet de kredietverlening worden afgebouwd of moet er een streep worden gezet onder de pogingen op de Europese emissiemarkt iets voor te stellen? Dan zal de nog immer bestaande, sluimerende tegenstelling tussen bankiers van Mees en die van Pierson wel eens prominent aan het licht kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden