Asscher wil diepgaand onderzoek naar leefsituatie Poolse kinderen

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil een diepgravend onderzoek naar de leefsituatie van Poolse, Bulgaarse en Roemeense kinderen in Nederland. Ook wil hij dat Nederlandse ambassades in deze drie landen meer voorlichting geven aan ouders over de gevolgen van een verhuizing naar Nederland.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken met een medewerker op het Binnenhof. Beeld anp

Asscher heeft dit vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij is ongerust over een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat voerde op zijn verzoek een verkenning uit naar de situatie van migrantenkinderen uit Polen, Bulgarije en Roemenië.

Ouders uit Midden- en Oost-Europa staan volgens het rapport vaak in 'een overlevingsstand'. Ze hebben het financieel niet breed, ze werken hard en lang, hebben weinig aandacht voor hun kinderen en reizen veel op en neer tussen Nederland en het land van herkomst.

De kinderen hebben te maken met slechte woon- en leefomstandigheden en hun beheersing van het Nederlands is gebrekkig. Dat kan leiden tot ontwortelde pupers, die spijbelen en de school voortijdig verlaten. Veel kinderen lopen zo leerachterstanden op, zeggen onderwijsmedewerkers.

Verloren generatie voorkomen
'We mogen het niet laten gebeuren dat er hier een verloren generatie ontstaat', zegt Asscher in een reactie. 'Ik wil precies weten hoeveel van deze migrantenkinderen in de problemen zitten en wat de oorzaken hiervan zijn.' Hij heeft het SCP, dat in het rapport de term 'verloren generatie' wel gebruikt, daarom om een uitgebreider onderzoek gevraagd. De minister hoopt de Kamer eind volgend jaar nader te kunnen informeren.

In Nederland wonen ongeveer 150 duizend migranten uit Midden- en Oost-Europa. Tweederde van hen is van Poolse komaf. Vermoedelijk ligt dit aantal nog aanzienlijk hoger, aangezien veel buitenlandse werknemers zowel zichzelf als hun kinderen niet inschrijven bij overheidsinstanties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.