Asscher: werkloosheid blijft grootste zorg

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het goed nieuws dat de werkloosheid voor de zesde maand is gedaald. Er was in oktober sprake van een lichte daling met duizend mensen. Maar voor het kabinet 'blijft de werkloosheid onze grootste zorg. Er zijn nog steeds veel te veel mensen die geen werk kunnen vinden. We nemen daarom tal van maatregelen om ervoor te zorgen dat jong en oud meer kans maken op werk.'

Op zoek naar een baan. Beeld ANP XTRA
Op zoek naar een baan.Beeld ANP XTRA

Asscher heeft dat vandaag gezegd in reactie op de nieuwe CBS-cijfers over werkloosheid. De minister wees op de banenplannen die het kabinet samen met vakbonden en werkgevers ontwikkelt. Het kabinet heeft daarvoor 600 miljoen euro gereserveerd. Asscher noemde ook een actieplan om vijftigplussers aan de slag te krijgen en een premiekorting voor werkgevers die jongeren met een uitkering in dienst nemen.

De werkloosheid onder jongeren is in oktober licht gestegen, zegt Mirjam Sterk, door het kabinet aangesteld als ambassadeur jeugdwerkloosheid. 'Maar de achterliggende cijfers laten wel een hoopvol beeld zien. De laatste maanden vinden meer jongeren werk. Doordat het perspectief op een baan is toegenomen, gaan er ook meer jongeren op zoek naar werk.'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken Beeld ANP
Minister Lodewijk Asscher van Sociale ZakenBeeld ANP

Actief op zoek

In totaal zaten afgelopen maand 627.000 Nederlanders werkloos thuis. Dat zijn er duizend minder dan een maand eerder. In september daalde de werkloosheid ook al minder sterk dan in de maanden daarvoor. Dat komt volgens het CBS doordat meer mensen actief op zoek gaan naar werk, waarbij niet iedereen direct succesvol is.

Ook het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen daalde nog maar mondjesmaat tot 419.000, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Dat zijn er vijfhonderd minder dan in september. Het aantal uitkeringen aan jongeren en 55-plussers nam vorige maand toe, terwijl in de overige leeftijdsgroepen sprake was van een lichte afname.

Volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam de werkloosheid in Nederland vorige maand uit op 6,5 procent, net zo hoog als in september. Daarmee is de werkloosheid volgens het CBS in internationaal opzicht relatief laag. Het gemiddelde in de eurozone ligt op 11,5 procent en dat van de Europese Unie als geheel op 10,1 procent.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Pessimisten

Het CBS kwam vandaag ook met cijfers over het consumentenvertrouwen. De stemming onder consumenten blijkt in november te zijn gedaald. Vooral over de economische omstandigheden zijn ze een stuk somberder geworden. De vertrouwensindicator van het CBS zakte met 5 punten en kwam uit op min 8. Dat betekent dat er 8 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. De deelindicator over de economie verslechterde 12 punten en komt uit op min 4.

'Consumenten vinden de tijd ongeveer even ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. Ook waren ze nagenoeg even negatief over hun financiën in de komende en afgelopen twaalf maanden', aldus het statistiekbureau.

Het consumentenvertrouwen ligt in november op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (min 44).

De zogeheten Consumptieradar van het CBS laat zien dat de omstandigheden voor de consumptie van huishoudens in november zijn verslechterd. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie een stuk negatiever zijn geworden over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Tegelijkertijd zijn consumenten pessimistischer geworden over de toekomstige werkloosheid.

De consumptie van huishoudens is in september licht teruggelopen, na vier maanden met lichte groei. De bestedingen lagen 0,6 procent lager dan in september vorig jaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden