Asscher vraagt burger opnieuw advies bij wet jihadbestrijding

Wie zich aansluit bij een terreurgroep en Nederland verlaat, verliest zijn uitkeringen. Althans, dat is het voornemen van minister Asscher van Sociale Zaken en Integratie. Maar voor het zover is, wil hij nogmaals advies van burgers en maatschappelijke instanties.

Beeld anp

Ivo Opstelten, toen nog minister van Veiligheid en Justitie, en Lodewijk Asscher kondigden het al in augustus 2014 aan. Toen presenteerden zij het Actieprogramma integrale aanpak jihadisme.

Nu, anderhalf jaar later, gaat het misschien echt gebeuren. Het wetsvoorstel staat nu voor consultatie op internet. De eerste burgers hebben al gereageerd: 'Waarom de reikwijdte van deze wet beperken tot degenen die Nederland verlaten?' Een vorig wetsvoorstel is midzomer vorig jaar bij de internetconsultatie aan gort geschoten. Het rammelde naar verluidt juridisch aan alle kanten.

Wie de bijl in het voorstel zette, wordt niet duidelijk. Reageerders hebben de keus of hun reactie voor iedereen zichtbaar is of niet. Slechts drie algemene reacties van burgers zijn zichtbaar. 'Stopzetten uitkering zal mensen niet tegenhouden om uit te reizen.' Toch moest een nieuw voorstel worden opgesteld. Vandaar de vertraging.

Het is nu al mogelijk om uitkeringen stop te zetten als mensen vertrekken om zich in het buitenland bij terreurclubs aan te sluiten. Maar per uitkering zijn de regels anders. Het wetsvoorstel van Asscher maakt het stopzetten simpeler. Een melding van het Openbaar Ministerie aan de uitkeringsorganisatie volstaat. Het gaat om het hele scala van uitkeringen, van studiefinanciering, bijstand en kinderbijslag tot WAO en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Zover is het nog niet. Na de internetconsultatie moeten de reacties worden verwerkt. Als het werk niet opnieuw over hoeft, dan begint het gewone wetgevingsproces: advies van de Raad van State, verwerking daarvan, indiening bij Tweede Kamer, behandeling en dan nog de gang naar de Eerste Kamer.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 kunnen het proces vertragen, waardoor het zomaar nog twee jaar kan duren voor het kabinet de gewenste gereedschappen heeft om jihadisten sneller op hun uitkeringen te korten. Tegen die tijd is het bijna vier jaar na de aankondiging van het actieprogramma in augustus 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden