Asscher verslaat Samsom in lijsttrekkersstrijd PvdA

Lodewijk Asscher heeft de lijsttrekkersstrijd van de PvdA gewonnen. Hij behaalde ruim 54 procent van de stemmen.

Joost de Vries
Asscher tijdens een van de debatten met zijn rivaal Samsom. Beeld anp
Asscher tijdens een van de debatten met zijn rivaal Samsom.Beeld anp

De afgelopen weken kruiste Asscher vier keer de degens met de zittende partijleider Diederik Samsom in zaaltjes voor de PvdA-leden. Uiteindelijk bracht 62 procent van de PvdA-leden een stem uit, 54,5 procent van die stemmen ging naar Asscher.

Samsom maakte meteen na de uitslag bekend dat hij per direct het fractievoorzitterschap van de PvdA neerlegt en uit de Kamer vertrekt. De zichtbaar aangedane Samsom feliciteerde Asscher en dankte zijn partij voor de afgelopen jaren waarin hij leider mocht zijn.

Daarna was het woord aan Lodewijk Asscher. Die begon zijn overwinningsspeech met woorden van waardering en dank voor zijn rivaal. Hij beloofde als PvdA-leider de strijd aan te willen gaan met de VVD en de PVV. En met de onvrede in het land. 'Onvrede over hoe de spelregels nu werken in onze samenleving.' Hij beloofde 'eerlijkere en betere spelregels voor de banken, voor de economie, voor Nederlandse werknemers'.

Hoe nu verder

Lodewijk Asscher is de nieuwe leider van de Partij van de Arbeid. Wat zijn de gevolgen? Wat voor partij gaat hij aanvoeren? Lees onze analyse (+).

Verkiezing werd tweestrijd

Veel PvdA'ers keken de afgelopen weken met gemengde gevoelens naar de lijsttrekkersstrijd. Wat een levendige verkiezing tussen een rits aan kandidaten had moeten worden, mondde uit in een tweestrijd tussen twee hechte politieke vrienden. Asscher was de enige die het durfde op te nemen tegen de zittende leider. Aanvankelijk meldde ook Kamerlid Jacques Monasch zich, maar die haakte al snel teleurgesteld af na een dispuut met de partijtop over de spelregels van de verkiezing.

Het vertrek van Samsom is een unicum in de partij. Niet eerder werd een zittende leider uitgedaagd en verslagen. Samsom kan het Asscher niet kwalijk nemen, hij drong zelf aan op interne verkiezingen en vroeg de vicepremier om eraan deel te nemen. Samsom trachtte zijn stunt uit 2012 te herhalen door opnieuw honderden PvdA-afdelingen te bezoeken. Tevergeefs, hij kreeg er 45 procent van de stemmen mee.

Asscher profileerde zich in de debatten met Samsom door de verschillen met zijn rivaal te benadrukken. Samsom had fouten gemaakt, maar durfde die niet te erkennen, wreef hij hem in. De partij had een nieuwe leider nodig die positie durft te nemen in het steeds verhittere identiteitsdebat, hield Asscher de leden voor. Zo'n 3.000 mensen meldden zich aan als PvdA-lid om te kunnen stemmen. Volgens opiniepeilers zouden deze nieuwkomers vooral Asscher hebben gesteund.

Wat we schreven over de PvdA-verkiezing

Geen onverdeeld succes, die interne lijsttrekkersverkiezing. Vrijwel iedereen in de PvdA is blij dat de strijd voorbij is. Lees hier het commentaar.

Ook in het slotdebat, vorige week zaterdag, stonden de rollen vast. 'Het is een beetje de keuze tussen Einstein en Gandhi.' Wie van de twee Einstein is, mag duidelijk zijn. Lees het verslag van het slotdebat.

Het doel was zes weken lang reuring, debat en publiciteit bij de PvdA. Nu de lijsttrekkerverkiezing eindigt, overheersen gemengde gevoelens. Was het een geslaagde exercitie? (+)

Tijdens het eerste debat was Asscher opmerkelijk hard over Samsom. Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden