Asscher: vernieuwde WW is pas begin van nieuw stelsel

De vernieuwde werkloosheidsuitkering WW, die werkgevers en werknemers deels voor eigen rekening nemen, is pas het begin van een nieuw stelsel. In 2020 moeten vakbeweging en werkgevers weer voornamelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen aan werklozen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher na de ministerraad. Beeld anp

Mogelijk gaat dat ook gelden voor uitkeringen aan arbeidsongeschikten. De uitkeringen krijgen dan weer het karakter van echte verzekeringen, waar mensen direct premie voor betalen.

Dit zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (38, PvdA) vandaag in de Volkskrant in een toelichting op het sociaal akkoord dat hij vorige week sloot met vakbeweging en werkgevers. Daarin reparen werkgevers en werknemers de WW, waarin het kabinet fors wilde snoeien. Werknemers gaan zelf een premie van 10 euro per maand betalen. Daardoor kan de uitkeringsduur maximaal drie jaar blijven. Asscher ziet daarin de aanzet tot een nieuw model, dat de verzekeringsgedachte nieuw leven in blaast.

Asscher: 'Omdat de premies nu door werkgevers en via de belastingen worden betaald, realiseren mensen zich onvoldoende dat ze ergens voor betalen en tot zekere hoogte verzekerd zijn tegen inkomensverlies. In de nieuwe opzet komen prikkels die werkgever en werknemer stimuleren ook in goede tijden te investeren in scholing, in arbeidsomstandigheden en in nadenken over carrièreperspectief.'

'Dat werkgevers en werknemers samen nu het derde jaar WW gaan regelen in cao's betekent dat zij een enorm belang krijgen dat daar geen gebruik van wordt gemaakt. Want dat kost geld', zegt Asscher. 'Zo moet het ook gaan helpen dat werkzoekenden na zes maanden elk werk moeten aanvaarden. Een derde voorbeeld is dat als het werk ophoudt de werkgever een transitievergoeding betaalt om ergens anders aan de slag te komen.'

Advies
Asscher vraagt de Sociaal-Economische Raad van vakbeweging, werkgevers en onafhankelijke leden om advies over de nieuwe opzet van de werkloosheidswet. Op verzoek van de sociale partners gaat het dan ook om de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Het uitgangspunt is dat werknemers meer betrokken raken. Dit was een eis van FNV-voorzitter Ton Heerts bij de onderhandelingen.

Het plan betekent een ommezwaai van jewelste. In 2000 nationaliseerde het kabinet Kok II van PvdA, VVD en D66 de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Die werden ondergebracht bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, UWV. De nationalisatie maakte een eind aan vijf jaar discussie over privatisering van de uitvoering.

Tot 1995 was de uitvoering in handen van de sociale partners. Die hadden daarvoor kantoren opgericht waarvan het Gemeenschappelijk Administratiekantoor GAK het grootst was. Na een parlementaire enquête werd besloten dat daar een eind aan moest komen. Bij de enquête kwamen uitwassen aan het licht bij met name de uitvoering van de arbeidsongeschiktheidsuitkering WAO.

Het sparen voor het derde jaar WW hoeft volgens Asscher geen groot probleem te zijn voor de sociale partners. Hij verwacht dat het beroep op het derde uitkeringsjaar beperkt zal zijn. Daarnaast wordt de verkorting van de WW die de overheid regelt tot 2019 stapsgewijs ingevoerd. 'Dat geeft de sociale partners tijd te sparen voor die aanvulling.'

Vandaag in de Volkskrant: 'De lente begon voor Lodewijk Asscher op 11 april'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden