Asscher: verloten van Oost-Europese uitzendkrachten kan niet

Het verloten van uitzendkrachten uit Oost-Europa aan werkgevers in de land- en tuinbouw is 'een volstrekte miskenning van de waarde van mensen en werk'. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat vandaag in de Tweede Kamer.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld null
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Asscher reageerde op een bericht dat uitzendbureau Lugera in Leusden tien gratis arbeidskrachten uit Slowakije en andere Oost-Europese landen zou hebben verloot. Asscher beloofde dit soort praktijken aan te pakken. Ook FNV Bondgenoten heeft er al scherp afstand van genomen.

Asscher was naar het wekelijkse vragenuur van de Kamer gehaald door D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. De minister zou volgens een mediabericht afstand hebben genomen van zijn opvatting dat Oost-Europese werknemers zorgen voor verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Asscher sprak dat tegen. Volgens hem hebben vooral jongeren en laagopgeleiden last van de komst van Polen en andere Oost-Europeanen, die vaak via schijnconstructies de in Nederland geldende arbeidsvoorwaarden ontduiken.

VOC-tijd

Mariëtte van der Veen van FNV bondgenoten reageerde gisteren al op de kwestie: 'Alsof we nog in de VOC-tijd zitten. Dit uitzendbureau organiseert meer van dit soort bijeenkomsten waar het alleen maar draait om mensen zo goedkoop mogelijk te laten werken. Dit kan gewoon niet.'

De Kamer van Koophandel, die volgens het persbericht van Lugera de entree voor geïnteresseerde werkgevers voor zijn rekening neemt, laat boos weten dat er sprake is van een vertaalfout. 'Door een verkeerde vertaling van chambers of commerce duiken we op in een programma waarmee we niets van doen hebben en waarvan we ons nadrukkelijk distantiëren', zegt de woordvoerster.

Achteraf begrijpt directeur Gerard Koolen dat de verloting onhandig is, zegt hij in de plaatselijke media. Het idee was volgens hem dat Lugera een week het salaris van een uitzendkracht betaalt voor de eerste tien klanten. 'We hadden misschien beter een korting kunnen geven.' Of de verloting is doorgegaan, is onduidelijk. Koolen reageerde niet op herhaalde verzoeken per telefoon en e-mail om contact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden