Asscher: treedt op tegen pesten

Mensen moeten weer beter op elkaar gaan letten en ingrijpen als ze op maatschappelijke misstanden als pesten stuiten. Dat heeft vice-premier Lodewijk Asscher vrijdag gezegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - Asscher begon de wekelijkse persconferentie, waar hij premier Rutte verving, met bespiegelingen over recente zelfdodingen van jongeren na pesterijen. De PvdA-bewindsman zei geraakt te zijn door opmerkingen van de jongen Jeffrey, zelf slachtoffer van pesterijen, die de media haalden.

De jongen schreef eerder deze week een open brief aan Rutte over het fenomeen en kreeg een uitgebreid antwoord van de premier. 'Jeffrey zei: mensen kijken te makkelijk weg. Dat raakte me', aldus Asscher. 'Waar het op aankomt is dat iedereen zijn ogen openhoudt en dat we weer op elkaar letten.'

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zei vrijdag te zullen onderzoeken of scholen meer moeten doen tegen pesten, desnoods opgelegd van boven. Er bestaan op veel scholen wel protocollen, maar de vraag is of die goed worden gebruikt. 'Ieder protocol is papier als dat niet gebruikt wordt', zei Asscher daar vrijdagmiddag over. Vorige week vroeg premier Rutte zich naar aanleiding van het doodschoppen van een grensrechter al hardop af of 'dit wel het land is waarin we willen leven'.

De uitlatingen vormen een opvallend accentverschil met het vorige kabinet; toen was Rutte terughoudend in morele kwesties. In zijn tijd als Amsterdams wethouder bond Asscher met dat laatste fenomeen juist wel de strijd aan en schrok daarbij niet terug voor het uitspreken van morele oordelen.

Dood Fleur Bloemen

De ouders van de 15-jarige Fleur Bloemen die dinsdag zelfmoord pleegde, hebben in een interview aan de Meppeler Courant verteld dat hun dochter niet meer tegen de situatie op school kon. Mogelijk werd het meisje gepest. 'Ze wilde door met ons, maar niet met het leven op school', aldus haar vader. In een schrift schreef ze: 'Ik kan er niet meer tegen. Ik wil hier weg. Voorgoed!' Volgens haar vader Eddy Bloemen vormden ze een heel hecht gezin. 'Maar we hebben dit gewoon niet zien aankomen. Ze heeft geen enkel signaal afgegeven, behalve dan in haar schriften die we dinsdag hebben gevonden. Ze schrijft daarin ook: 'Leg de schuld niet bij jullie zelf.' Daaraan klampen we ons vast.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden