Asscher: terugkeer Houwers 'slecht voor aanzien politiek'

De terugkeer van het omstreden oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in de Tweede Kamer is 'slecht voor het aanzien van de politiek'. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher vandaag gezegd na afloop van de ministerraad.

Asscher. Beeld anp
Asscher.Beeld anp

Houwers is wegens hypotheekfraude niet meer welkom in de VVD-fractie. Hij eist zijn zetel echter op en komt als eenling terug in de Kamer. Asscher kon er niet veel over zeggen, omdat de Kamer het kabinet en de ministers controleert en het dus aan de Kamer is om kritiek uit te oefenen en niet andersom.

Maar aan de andere kant is er het aanzien van de politiek als geheel, aldus Asscher. 'Daarvoor is het slecht als mensen die in zo'n situatie verkeren, in weerwil van wat hun partij wilde en in weerwil van wat mensen begrijpen, hun zetel innemen', zei hij.

Johan Houwers Beeld anp
Johan HouwersBeeld anp

Zetel meenemen

Mensen verwachten volgens Asscher dat hun stem op een partij tot uiting komt in zetels in het parlement. Een Kamerlid heeft het recht die zetel naar believen in te vullen en kan, zoals nu bij de VVD gebeurt, eerst terugtreden en vervolgens op eigen titel terugkeren. Maar 'dat wordt niet begrepen', zei de PvdA-vicepremier. Mensen hebben dit volgens hem niet ingecalculeerd toen ze hun stem op iemand uitbrachten.

Daar valt verder weinig tegen te doen. De minister van Binnenlandse Zaken heeft eerder wel toegezegd dat hij met de Tweede Kamer wil spreken over hoe er moet worden omgegaan met politici die zetels meenemen. Houwers was kandidaat om bij de VVD-fractie Mark Verheijen op te volgen. Die stapte onlangs op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Maar omdat Houwers zich volgens justitie schuldig heeft gemaakt aan hypotheekfraude, was hij niet meer welkom in de VVD-fractie.

Houwers wordt woensdagmiddag beëdigd als Kamerlid. Hij keert dan na ruim anderhalf jaar terug in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden