Asscher tegen ombudsman: Nederland is niet racistisch

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt niet dat het klimaat in Nederland racistisch is. 'Dat verwijt is te zwaar', zei hij maandag in het programma Dit is de Dag op Radio 1. Hij reageerde op een rapport van de Raad van Europa en uitlatingen van de Nationale ombudsman met dergelijke beschuldigingen.

Minister Asscher van Sociale Zaken. Beeld anp

Als er sprake is van racisme in Nederland, moeten we daar tegen optreden, maar je kunt niet zeggen dat heel Nederland racistisch is, vindt Asscher. 'Dan betekent dat woord niets meer.' Volgens de PvdA-minister is het 'te makkelijk om kritiek op migratie gelijk te stellen met vreemdelingenhaat'.

Asscher is ook niet van plan om racisme expliciet strafbaar te stellen, zoals bepleit door de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie waarvan 47 landen lid zijn. De minister wees erop dat racisme in Nederland al strafbaar is. Bovendien is er bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen hogere straffen te eisen bij duidelijke gevallen van racisme.

Marine Le Pen bezoekt PVV
Asscher zei niet te begrijpen dat PVV-leider Geert Wilders toenadering zoekt tot het Franse Front National van Marine Le Pen. Hij wees erop dat een kandidaat van deze partij een zwarte Franse minister met een aap heeft vergeleken en dat voormalig partijleider Jean-Marie Le Pen de gaskamers 'een detail van de geschiedenis' heeft genoemd. Marine Le Pen wordt deze week door Wilders ontvangen in de Tweede Kamer.

De minister ging ook in op de discussie over Zwarte Piet. Sinterklaas is volgens hem 'een kinderfeest waarvan Zwarte Piet een geliefd onderdeel is'. Maar Asscher is wel geschrokken van de 'ongehoorde hoeveelheid gif en racisme die de discussie heeft losgemaakt'. Hij vindt dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gelijk heeft: de politiek moet zich niet met het sinterklaasfeest bemoeien, maar dat feest is wel het leukste als iedereen ervan kan genieten.

PVV-Kamerlid Martin Bosma had het maandag in de Tweede Kamer over een aanval van Van der Laan op Zwarte Piet, maar minister Jet Bussemaker (Cultuur) sprak van een verstandige en genuanceerde brief van de Amsterdamse burgemeester aan de gemeenteraad. Ook Bussemaker vindt dat de politiek afstand moet houden van een geliefd volksfeest dat zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

In de 19e eeuw kon Zwarte Piet aanleiding zijn tot uitlatingen die als racistisch konden worden ervaren, maar inmiddels heeft Zwarte Piet zich volgens Bussemaker ontwikkeld tot een grapjas en een acrobaat en zijn er zwarte pieten in alle soorten en maten. 'Misschien zien we straks ook wel ergens een regenboogpiet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.