Asscher praat Buma bij over sociaal overleg

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft woensdagmiddag CDA-leider Sybrand Buma bijgepraat over het sociaal overleg. Asscher heeft dat donderdag gezegd na de ministerraad. Asscher heeft naar zijn zeggen alleen het proces geschetst, en niet met Buma onderhandeld. De woordvoerder van de CDA-leider bevestigt dat.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (L) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (R). Beeld anp
Minister van Economische Zaken Henk Kamp (L) en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (R).Beeld anp

Eerder deze week besloot het kabinet vakbonden en werkgevers wat meer tijd te geven om het eens te worden over maatregelen om de economische crisis en de werkloosheid te bestrijden. Aanvankelijk hanteerde het kabinet een deadline van 1 april, maar de sociale partners vonden die tijd te kort.

Premier Mark Rutte zei dinsdag in de Kamer de indruk te hebben dat het sociaal overleg binnen enkele weken tot resultaat kan leiden. Ook Asscher hoopt daarop.

Net als de overige oppositiefracties steunt het CDA het dat het kabinet de 'polder' meer tijd geeft.

Het kabinet hecht groot belang aan een akkoord met de sociale partners. Het verwacht dat het dan makkelijker wordt steun te verwerven bij de oppositiefracties voor zijn plannen. Dat is nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Senaat.

Haast is geboden omdat het kabinet op 1 mei zijn ontwerpbegroting naar Brussel moet sturen. Net zo min als Rutte liet Asscher zich uit over een nieuwe deadline voor het sociaal akkoord. Ingewijden bij de sociale partners noemen medio april als realistische termijn.

Rutte onderstreepte donderdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie nog eens dat hij 'voldoende perspectief' ziet in het sociaal overleg om dit nog een paar weken de tijd te gunnen. Hij ontkende dat het kabinet in tijdnood dreigt te komen door het uitstel. Met zijn wetgeving voor dit jaar ligt het 'op schema'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden