Update

Asscher: ophef zorgpremie 'voorbode van meer onrust'

De commotie over de plannen van het nieuwe kabinet, in het bijzonder de inkomensafhankelijke zorgpremie, is een 'voorbode van meer onrust'. Dat zei PvdA'er Lodewijk Asscher donderdag na zijn gesprek met formateur Mark Rutte. De Amsterdamse wethouder is beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Lodewijk Asscher in gesprek met Mark Rutte.Beeld anp

Asscher wees erop dat het nieuwe kabinet genoodzaakt is forse maatregelen te nemen die mensen zullen raken. Met Rutte besprak hij de onrust over de inkomensafhankelijke premie, maar van het aanpassen van het regeerakkoord is geen sprake. Wel, zo maakte Asscher duidelijk, geeft het regeerakkoord de bandbreedte aan en kan er bij de verdere uitwerking van de plannen nog naar allerlei zaken gekeken worden. 'Zo'n akkoord bepaalt niet alles', zei Asscher.

Gerust
Voor zijn gesprek zei Asscher dat hij 'niemand gerust kan stellen'. Asscher reageerde op de zorgen die leven over het regeerakkoord dat VVD en PvdA samen hebben gesloten.

Hij zei te beseffen dat de ophef groot is. Volgens hem worden zeer ingrijpende besluiten genomen. 'Het is een zware verantwoordelijkheid voor het nieuwe kabinet', aldus Asscher. Hij benadrukte dat de politici niet meer aan hun partijbelang moeten denken, maar aan het belang van het land.

Samsom
Kort daarvoor hadden formateur Mark Rutte, zijn VVD-secondant Stef Blok en PvdA-voorman Diederik Samsom nog een gesprek gehad over het nieuw te vormen kabinet. Dat ging ook echt alleen over de invulling, zei Samsom na afloop.

Na Lodewijk Asscher als minister van Sociale Zaken en Stef Blok als minister voor Wonen en Rijksdienst ontvang formateur Rutte donderdagmiddag Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voor de ministerspost Financiën, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) voor de post Defensie, Jet Bussemaker (PvdA) voor Onderwijs, Lilianne Ploumen (PvdA) voor de functie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Sander Dekker (VVD), die op de rol staat als staatssecretaris van Onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden