Update

Asscher onderzoekt stapeling koopkrachteffecten

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaat voor Prinsjesdag uitzoeken wat de koopkrachteffecten zijn van de 'stapeling' van bezuinigingsmaatregelen. Dat zei hij vandaag in de Tweede Kamer. Maar ouderen hoeven dit jaar niet op compensatie te rekenen, aldus de minister.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Beeld anp

Wel zal er bij de koopkrachtplaatjes voor 2014 en eventuele aanvullende maatregelen meegenomen worden dat ouderen 'in 2013 veel voor de kiezen hebben gehad'. Tegelijk zei Asscher dat het kabinet geen geld heeft om grote categorieën mensen te ontzien. 'Wat we aan de ene groep geven, moeten we bij een andere weghalen.'

Asscher erkende tijdens het debat over de koopkracht dat er sprake kan zijn van negatieve effecten van de 'stapeling' van bezuinigingsmaatregelen. 'Misschien moeten we daar wat mee', aldus de minister.

Maar, zei Asscher, 'Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Als we kijken naar de koopkrachtplaatjes voor 2014, dan kunnen nog keuzes worden gemaakt om uitschieters te voorkomen. Maar ook volgend jaar wordt het lastig. We zullen dan in overleg met de Kamer kijken of we wat kunnen doen voor bepaalde groepen.'

De oppositie viel de minister tijdens het debat aan op het inkomensverlies van met name ouderen met een aanvullend pensioen. Die zouden door de bezuinigingsmaatregelen meer aan koopkracht inboeten dat andere groepen.

Brief
Asscher schreef gisteren in een brief aan de Kamer dat de 'koopkrachtontwikkeling van ouderen, ondanks problemen bij pensioenfondsen, niet fors afwijkt van andere huishoudens'.

Oppositiepartijen als SP en 50PLUS vinden de tabel vertekenend. Volgens 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol zitten sommige groepen ouderen deze maand met een koopkrachtverlies van 5 procent. Daar komen de kortingen op de pensioenen nog bij. Asscher benadrukte dat koopkrachtplaatjes 'op geen enkele manier garantie biedt voor individuele gevallen'.

De minister beloofde de koopkrachtproblemen van ouderen en andere groepen te bespreken in zijn overleg met vakbonden en werkgevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden