Asscher: onderzoek naar radicalisering klopte niet

Lodewijk Asscher heeft spijt. Hij baalt. Een jaar geleden was hij diep geschokt omdat Nederlanders met Turkse achtergrond religieus geweld massaal zouden goedkeuren. Intens antisemitisch zouden zijn. Dat bleek toen uit onderzoek van Motivaction.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Deze uitkomsten schokken en stuiten mij tegen de borst', schreef minister Asscher van Sociale Zaken destijds aan de Tweede Kamer. Hij kondigde onderzoek aan naar Turkse organisaties. Het was het begin van de ruzie met zijn partijgenoten Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die uiteindelijk de PvdA-fractie in de Tweede Kamer verlieten en verder gingen als duo.

Het SCP deed het Motivaction-onderzoek nog eens grondig over. Asscher nam eerder al afstand van het Motivaction-onderzoek en trekt zijn handen er nu helemaal vanaf. 'In juni bleek al dat de kwaliteit van het Motivaction-onderzoek beneden peil was. En nu blijkt dat ook de bevindingen niet kloppen. Verreweg het grootste deel van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders heeft geen begrip voor religieus geweld of ISIS', aldus Asscher bij de presentatie van het SCP-onderzoek.

'Triest'

Hij vindt het 'triest' dat de Motivaction-rapportage zo'n impact heeft gehad. 'Een meisje verzuchtte 'daar gaat mijn stageplek'. Ontzettend unfair. Ik baal dat het wederzijds wantrouwen in Nederland er door is versterkt.'

Maar hij toont ook zelfreflectie. 'Ik baal ervan dat ik daarin een rol heb gespeeld. Het was heel naar om te merken dat ik plotseling door sommige mensen met wie ik al jaren nauw had samengewerkt, niet meer vertrouwd werd. Dit vervolgonderzoek van het SCP is niet de laatste stap om die klap te herstellen. We moeten ons richten op die kleine groep mensen die Isis en religieus geweld goedkeuren, maar we hoeven en we mogen niet hele groepen mensen wantrouwen.'

Nederlanders met Turkse achtergrond keuren geweld massaal goed?

Vandaag blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het zo erg niet is als het leek.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden