Asscher neemt maatregelen tegen werkstress

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat maatregelen nemen om het probleem van werkstress aan te pakken. Zijn ministerie gaat extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer. Asscher heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De minister wil ook dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van het risico van te veel werkstress. Hij heeft een campagne gelanceerd om hen daarop te wijzen.

Beeld thinkstock

Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Volgens Asscher is het is nu vaak nog taboe om daarover te praten. 'Daar schamen werknemers zich voor. Met hard werken is niks mis, maar de randvoorwaarden om dit te kunnen doen moeten er wel zijn. Bijvoorbeeld dat je naast je werk ook de zorg op je kunt nemen voor een familielid of vriend. En dat er op je werk geen sprake is van agressie, pesten en intimidatie. Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken.'

De minister kondigt in zijn brief een landelijke Week van de Werkstress aan. Ook gaat het zijn ministerie bijeenkomsten organiseren waar werkgevers en werknemers ideeën uitwisselen over het omgaan met werkstress. Asscher moedigt daarnaast aan dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao's worden vastgelegd. Eerder kondigde hij al maatregelen aan om de combinatie van werk en zorg makkelijker te maken.

40 procent: werk mentaal belastend
Uit onderzoek blijkt dat 12 procent van de werknemers last heeft van burn-out. Ruim 40 procent van de werknemers vindt zijn of haar werk mentaal belastend en een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ook heeft 40 procent van de werknemers in ons land behoefte aan extra maatregelen om werkstress te voorkomen.

Vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV vindt het goed dat Asscher iets gaat doen tegen werkstress, maar is niet tevreden. 'Wij missen enkele zeer belangrijke oplossingen, die in deze campagne niet zichtbaar zijn. Er zijn gewoonweg te weinig werknemers voor te veel werk. Kijk bijvoorbeeld naar de werknemers in de zorg, schoonmaak en in het onderwijs. Zij worden tot op de seconde afgerekend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden