Asscher mag export van kinderbijslag naar buitenland niet beperken

De verlaging van de kinderbijslag voor kinderen in Turkije, Marokko en Egypte is onrechtmatig. De Amsterdamse rechtbank haalde vrijdag een streep door de maatregel die geldt sinds 1 januari 2013. Zo dreigt opnieuw een kabinetsplan spaak te lopen dat de export van Nederlandse uitkeringen naar het buitenland had moeten beperken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld anp

De principiële schade voor het kabinet is groter dan de financiële strop, want die is slechts 5 miljoen euro. Minister Asscher van Sociale Zaken kan nog in beroep tegen de uitspraak, maar wil die eerst bestuderen. Eerder leed hij al juridische nederlagen bij zijn pogingen de geëxporteerde nabestaandenuitkering en een bonus voor oudere belastingplichtigen in het buitenland te verlagen. Bij die laatste strop à 300 miljoen euro heeft hij zich neergelegd.

Woonlandbeginsel
Daar komt de kinderbijslag nu bij. Sinds een jaar wordt de hoogte van de bijslag bij uitbetaling buiten de Europese Unie aangepast aan de koopkracht in het ontvangende land. Dit is het zogeheten woonlandbeginsel. Zo is de kinderbijslag voor een kind dat in Marokko, Egypte of Turkije woont 60 procent van het Nederlandse niveau.

De rechtbank in Amsterdam deed vrijdag uitspraak in een reeks gevallen waarin Turken, Marokkanen en een Egyptenaar die korting bestreden. Het gaat om een gevarieerde reeks, van ouders en kinderen die in Turkije wonen, tot ouders die in Nederland wonen en de kinderen in Turkije, Marokko of Egypte.
De rechtbank stelt vast dat het verdrag met Marokko bepaalt dat de kinderbijslag niet kan worden verlaagd of ingetrokken op grond van het feit dat het kind in Marokko woont. Op grond hiervan houden de ouders, of ze nu in Marokko of Nederland wonen, de even hoge kinderbijslag als in Nederland.

 
De principiële schade voor het kabinet is groter dan de financiële strop

Zo'n clausule staat niet in het verdrag met Turkije of Egypte. De verlaging van de kinderbijslag voor kinderen in Turkije en Egypte kan dus in principe wel, maar daar werpt de rechter een ander bezwaar op: het gaat hier volgens hem ook om de onderhoudsbijdrage die ouders betalen als hun kind elders woont. Bij de verlaging van de kinderbijslag volgens het woonlandbeginsel is de wetgever vergeten ook deze onderhoudsbijdrage aan te passen. Dat vindt de rechtbank onjuist. Daarom houden deze ouders recht op de volledige kinderbijslag als zij hun eigen onderhoudsbijdrage naar hun vaderland overmaken.

Juridische nederlagen
Voor het kabinet dreigt de beperking van de export van de uitkeringen te eindigen in een reeks juridische nederlagen. Vorige zomer bepaalde dezelfde Amsterdamse rechtbank dat weduwen in Marokko en Turkije gewoon recht hebben op hun volledige nabestaandenuitkering. De verlaging bleek in strijd met Europees recht en met internationale verdragen. Tegen deze uitspraak, die het kabinet 7 miljoen aan geplande bezuinigingen dreigt te kosten, is Asscher in beroep gegaan.

De beperking van de export van een bonus voor oudere uitkeringsgerechtigden in het buitenland - ter compensatie van Nederlandse belastingmaatregelen - sneuvelde in het voorjaar al bij de rechter. Minister Asscher moest de ingehouden bonussen alsnog overmaken, een strop van ruim 300 miljoen euro. Daartegen ging hij niet in beroep.

 
Voor het kabinet dreigt de beperking van de export van de uitkeringen te eindigen in een reeks juridische nederlagen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden