Asscher is ruim 300 miljoen kwijt door haastwerk Kamp

Een haastige poging van het vorige kabinet om de export van uitkeringen naar landen als Marokko te beperken, leidt nu tot een forse tegenvaller op de begroting van het huidige kabinet. De wetgeving uit 2011 deugt juridisch niet. Het gevolg: minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moet 300 miljoen euro plus rente overmaken naar het buitenland.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken Beeld anp

Dat is de conclusie die Asscher zelf trekt na een reeks verloren rechtszaken. Hij gaat nu tot betaling over uit vrees dat de strop nog verder oploopt als hij doorprocedeert en daarbij weer nieuwe nederlagen lijdt.

Koopkracht
Het gaat om de beperking van de export van een bonus voor oudere belastingplichtigen. Die bonus geldt als compensatie voor Nederlandse belastingmaatregelen, om te voorkomen dat ouderen onevenredig hard in hun koopkracht worden getroffen.

Toenmalig minister Kamp van Sociale Zaken besloot in 2011 dat de bonus niet zou worden uitbetaald aan ouderen die over minder dan 90 procent van hun 'wereldinkomen' in Nederland belasting betaalden. Hij zag een jaarlijkse besparing van 120 miljoen euro voor zich. Gedupeerden gingen de afgelopen jaren echter met succes in beroep. Zij bestreden dat het om een fiscale maatregel gaat.

Uit de vonnissen valt af te leiden dat rechters vinden dat sprake is van een uitkering bij ouderdom. Die valt onder Europese regelgeving. Zulke uitkeringen moeten ook worden overgemaakt aan mensen die niet voornamelijk in Nederland belasting betalen.

Procedure
Asscher kan weliswaar bij de Europese rechter in beroep, maar zo'n procedure duurt lang en de kans is 'zeker aanwezig', schrijft Asscher aan de Tweede Kamer, dat de Europese rechter tot dezelfde conclusie komt. De tegenvaller zou dan alleen maar oplopen, omdat de bonus alsnog met terugwerkende kracht zou moeten worden uitbetaald. Daarom kiest Asscher nu eieren voor zijn geld en trekt de wet van voorganger Kamp in.

Met terugwerkende kracht tot 1 juni 2011 krijgen de ouderen die voor de bonus in aanmerking kwamen nu uitbetaald, plus wettelijke rente. Het gaat dit jaar om 28,14 euro bruto per maand. Asscher heeft de tegenvaller van 300 miljoen al verwerkt in zijn begroting.

Om te voorkomen dat volgend jaar in Nederland en het buitenland meer moet worden uitgekeerd dan het bedrag dat voor de bonus beschikbaar is, 970 miljoen euro, wordt de bonus verlaagd. Ouderen die in aanmerking komen voor de toeslag krijgen volgend jaar geen 28,14 euro bruto per maand maar nog slechts 25,16 euro.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden