Asscher in interview Telegraaf: overwogen op te stappen na nederlaag

Na de zware verkiezingsnederlaag heeft Lodewijk Asscher overwogen te stoppen. Dat vertelt hij vandaag in een interview met de Telegraaf. 'Als je 29 zetels verliest, dan gaat dat door je hoofd.'

Lodewijk Asscher geeft speech tijdens verkiezingsavond van de PvdA in de Westerunie Beeld anp

Hij vertelt ook dat hij die gedachte nog op de uitslagenavond weer terzijde schoof, omdat hij zich tevoren had ingeprent niet op te stappen als hij nog een bijdrage zou kunnen leveren.

Die bijdrage werd hem kort na de verkiezingsdag gegund, toen de ledenraad oordeelde dat hij mocht aanblijven als fractieleider. Asscher is nu- behalve demissionair vice-premier - aanvoerder van de negenkoppige Kamerfractie van de PvdA.

Interne strijd

Over de lijsttrekkersstrijd met Diederik Samsom heeft hij ambivalente gevoelens: 'Je kunt in elk geval vaststellen dat we er niets aan hebben gehad, in positieve zin. We gaan zeker kijken wat hier beter aan kon.' Die interne strijd was een expliciete wens van Samsom, maar ook van partijvoorzitter Hans Spekman, die hoopte zo dynamiek aan de campagne te geven. De twee kandidaten gingen vier keer in debat, waarbij de soms felle toon van Asscher Samsom telkens leek te verrassen. Pas op 9 december werd de uitslag bekend, waardoor Asscher pas aan zijn campagne kon beginnen toen de concurrentie al lang onderweg was.

Voorzitter Spekman werd door de ledenraad verzocht zijn functie neer te leggen, maar blijft op eigen verzoek nog tot 7 oktober aan om lopende zaken af te handelen. Asscher sluit niet uit dat Spekman desondanks eerder opstapt.

Prominente PvdA'ers uitten rond 15 maart felle kritiek op de campagne en de partijleiding. Ronald Plasterk, die niet wil terugkeren in de politiek, schreef eerder deze week dat de PvdA moet fuseren met GroenLinks. Asscher bepleitte zelf voor de verkiezing een intensieve samenwerking van de progressieve partijen, maar vindt een fusie te ver gaan. 'Ik vind het heel knap dat mensen hun analyse klaar hebben. Zo ver ben ik nog niet.'

Regeringsdeelname wil Asscher niet volledig uitsluiten. GroenLinks is eerst aan de beurt, de ChristenUnie is een voor de hand liggen de volgende kandidaat. Maar: 'Als het vastloopt, komen we praten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden