Asscher: goede hoop voor oplossing kinderopvang Estro

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft 'goede hoop' dat ook voor het deel van het failliete kinderopvangbedrijf Estro dat geen doorstart maakt, snel een oplossing komt. Asscher heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp

Estro, een van de grootste kinderopvangorganisaties in Nederland, is zaterdag failliet verklaard. Ongeveer tweede derde van de vestigingen maakt onder de naam Smallsteps een doorstart.

Maar Asscher heeft van de curator begrepen dat er ook voor de 102 locaties die niet doorgaan onder deze naam voldoende belangstelling bestaat. De minister belooft verder alle medewerking van de overheid bij de afwikkeling van de problemen bij Estro.

Zo wil Asscher voorkomen dat er geld voor kinderopvangtoeslag in de failliete boedel verdwijnt. Uitbetaling van de toeslagen zal komende maanden rechtstreeks aan de ouders plaatsvinden.

Opheldering
De Kamer toonde zich eind vorige week ongerust over de gebeurtenissen bij bij Estro. Ze wilde onder meer opheldering over de rol van durfkapitaal bij de ondergang van het bedrijf, dat de afgelopen jaren enkele malen van eigenaar wisselde. De curator gaat een onderzoek doen naar het faillissement.

Asscher belooft de Kamer daarover te informeren. Hij wijst er ook op dat het kabinet constructies zoals die bij Estro gebruikt werden fiscaal minder aantrekkelijk heeft gemaakt. Hij verwacht dat ze nu minder vaak zullen voorkomen.

Asscher schrijft verder dat diverse kinderopvangorganisaties in de afgelopen tijd failliet zijn gegaan. Dat heeft niet alleen te maken met bezuinigingen in de kinderopvang, maar ook met de economische crisis, onderstreept hij. De minister benadrukt ook dat er dit jaar, na jaren van bezuinigingen, extra geld naar kinderopvangtoeslag is gegaan.

Het hoofdkantoor van Estro in Amersfoort.Beeld anp

Doorstart
Bij Estro worden zo'n 30.000 kinderen opgevangen. Het bedrijf vertegenwoordigt daarmee 5 procent van de totale sector. Voor 85 procent van de kinderen kan de opvang worden voortgezet dankzij de doorstart. Ook kunnen 2600 van de 3600 medewerkers overstappen naar Smallsteps. De toekomst van de andere 1.000 medewerkers en 130 vestigingen van Estro is ongewis.

De organisatie en curator zoeken samen met ouders in de komende weken naar een passend alternatief voor de gesloten locaties. De kinderopvangorganisatie verstuurde vorige week vrijdag een brief naar de ouders en verzorgers over het lot van hun locatie. Sowieso blijven alle locaties gegarandeerd tot eind juli open. Voor deze filialen wordt in de komende weken een oplossing gezocht om zoveel mogelijk banen te behouden.

'Ik ga mij ervoor inzetten om zoveel mogelijk van deze vestigingen onder te brengen bij andere partijen. Dat kan bijvoorbeeld door vestigingen in een cluster bij elkaar te voegen. Sommige vestigingen zullen mogelijk als op zichzelf staande bedrijven worden verkocht of verzelfstandigd. Hoe meer werkgelegenheid er op die manier behouden wordt, hoe beter', lichtte curator Wouter Jongepier toe.

Smallsteps
Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n 30 jaar actief is in de kinderopvang. Estro kwam in de problemen door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en overheidsbezuinigingen.Met de doorstart van de kinderopvangorganisatie is de werkgelegenheid voor ongeveer 2.600 medewerkers gegarandeerd. Dit betekent dat voor bijna 85 procent van de kinderen de locatie gewoon open blijft.

Interieur van een kinderdagverblijf van Estro.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden