Asscher: Gênante reactie werkgevers op vaderverlof

Minister Asscher (Sociale Zaken) vindt de kritiek van werkgevers op zijn plan om jonge vaders drie extra verlofdagen te geven 'gênant'. MKB-Nederland reageerde gisteren op haar website fel op Asschers voornemen. 'De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien.'

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

MKB-Nederland voorzitter Michaël van Straalen vraagt zich af hoe het mogelijk is 'dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten'. Hij vreest dat het vaderschapsverlof daarmee in een claimcultuur van 'ik heb recht op' belandt, terwijl het nu 'bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld'.

Volgens Asscher is het 'modern werkgeverschap' dat jonge vaders bij hun kind kunnen zijn. 'Het is drie dagen onbetaald verlof en kost werkgevers dus niets extra. Kijk naar het buitenland. Internationaal loopt Nederland op dit punt achter. Werkgeversvoorzitter Wientjes is al vele malen grootvader. Ik zou zeggen: kijk eens goed om je heen.'

Groter plan om zorgverlof open te stellen
Dat jonge vaders na twee dagen betaald verlof, nu ook drie dagen onbetaald verlof krijgen is onderdeel een groter plan dat de mogelijkheden tot zorgverlof verruimd. Het zorgverlof wordt opengesteld voor werknemers die zich over zieke buren, vrienden, verre familieleden of bekenden ontfermen, zo schreef Asscher gisteren aan de Tweede Kamer.
Het verlof kan bovendien gemakkelijker worden opgenomen omdat het voortaan over alle zorg gaat en niet meer alleen is bedoeld bij een levensbedreigende ziekte.

Werknemers kunnen nu alleen langdurig zorgverlof opnemen als partner, ouder of kind een levensbedreigende ziekte heeft. Die norm en de kring waarvoor het verlof kan worden opgenomen worden dus enorm verruimd. Bij kortdurende zorgverlof van maximaal twee weken moet de werkgever 70 procent van het loon doorbetalen. Langdurig zorgverlof van maximaal zes weken is onbetaald. Jaarlijks kan eenmaal kort en eenmaal langdurig verlof worden opgenomen.

In het wetsvoorstel wil Asscher 'nauwkeurig formuleren' wanneer het verlof kan worden opgenomen. 'Het moet erom gaan dat het een alleenstaande is, die je goed kent en die is aangewezen op jou hulp. Het kan ook je opa zijn', zegt Asscher in een toelichting. 'Nu is het verlof er alleen voor eerstegraadsfamilie.'

Lodewijk Asscher en Bernard WientjesBeeld anp

Vaker beroep op familie en vrienden
Asscher verruimt de kring voor het zorgverlof omdat steeds meer hulpbehoevenden alleenstaand zijn waardoor er niet altijd een gezinslid is dat de zorg op zich kan nemen. Bovendien verwacht het kabinet dat burgers steeds meer zorgtaken krijgen. Dat is het gevolg van de beoogde hervorming van de langdurige zorg. De gemeenten worden verantwoordelijk voor alle zorg die burgers thuis krijgen. Maar eerst gaan gemeenten kijken wat burgers of hun omgeving zelf kunnen organiseren. Daardoor zal vaker een beroep op de familie, vrienden en buren gedaan worden. 'Goede en tijdige ondersteuning van de mantelzorger is dan ook een prioriteit van het kabinet', schrijft Asscher.

In zijn brief pleit Asscher ook voor de mogelijkheid dat burgers 24 uur per dag medicijnen kunnen ophalen in plaats van alleen tijdens de openingstijden van een apotheek. 'De mogelijkheid medicijnen op te halen uit een locker kan een uitkomst zijn voor werkende mensen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden