Asscher: gebrek aan strijdlust houdt PvdA tegen

'Delen van de PvdA zijn te behoudzuchtig. Angst voor de peilingen en te weining strijdlust houden ons tegen.' Dat zei de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vanmiddag in het programma Buitenhof.

Thomas van der Kolk
Lodewijk Asscher © ANP Beeld
Lodewijk Asscher © ANP

'We zijn gekozen om zaken te veranderen, niet om de boel te laten zoals het is', aldus Asscher. 'We moeten meer durven, en meer risico's nemen.' Asscher, tevens voorzitter van wetenschappelijk bureau van de PvdA, reageert op de kritiek die de laatste tijd veel klinkt op zijn partij. De socialisten zouden een gebrek aan daadkracht hebben.

Spekman
Asscher gaf ook aan dat hij voor Kamerlid Hans Spekman kiest als nieuwe voorzitter van de partij. Andere kandidaten zijn voorzitter van de PvdA-afdeling in Groningen Piet Boekhoudt en René Kronenberg uit Rotterdam. De functie kwam vacant sinds de huidige partijvoorzitter Lilianne Ploumen begin oktober bekend maakte stopt met haar taak.

Saillant detail: in het interview met de Volkskrant waarin Ploumen haar vertrek aankondigde, haalde ze hard uit naar PvdA-fractieleider Job Cohen. Ze zei dat Cohen 'teveel wordt meegesleurd in de Haagse dynamiek', en dat hij 'zichtbaarder aanwezig moet zijn' en een prominentere rol in de partij moet spelen. Haar kritiek vormde de opmaat naar een landelijke discussie over de koers van de PvdA.

Asscher wordt vaak genoemd als mogelijk opvolger van Cohen. In Buitenhof herhaalde hij nog eens dat hij het komende jaar niet van plan is om Amsterdam te verlaten. 'In 2013 kijken we weer verder.'

Hans Spekman Beeld anp
Hans SpekmanBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden