Asscher gaat strijd aan met werkstress

AMSTERDAM - Eenderde van het ziekteverzuim onder werknemers is het gevolg van stress op het werk. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) gaat beroepsziekte nummer één bestrijden met een plan van aanpak voor de komende vier jaar.


Werkstress heeft tal van oorzaken, schrijft Asscher aan de Tweede Kamer. Werknemers ervaren hoge werkdruk, maar ook discriminatie, geweld, pesterijen, seksuele intimidatie en geweld op de werkvloer. Ook kan stress ontstaan omdat een werknemer de zorg voor een ziek gezinslid moeilijk kan combineren met het werk. Ook de nasleep van een sterfgeval kan de balans tussen werk en privé verstoren.


Van de 266 ziekmeldingen per 100 duizend werknemers waren er 96 het gevolg van 'psychosociale arbeidsbelasting', zoals de officiële term luidt.


Bijna tweederde van de meldingen van beroepsziekten kwam vorig jaar van werknemers van 45 jaar en ouder, blijkt uit cijfers verzameld door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid. Klachten leidden in 60 procent van de gevallen tot kort ziekteverzuim en in 5 procent tot blijvende (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.


In 2013 was in bijna 50 procent van de gevallen een psychische stoornis de oorzaak van arbeidsongeschiktheid tegen ruim 30 procent in 1998.


Uit de brief van Asscher blijkt dat vooral flexwerkers en mantelzorgers blootstaan aan werkstress. Maar zij zijn niet de enigen. In 2012 waren er 2,1 miljoen werknemers die meldden dat ze geregeld onder hoge tijdsdruk moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega's. Circa 100 duizend werknemers zeggen dat ze systematisch worden gepest.


Volgens de minister is er een cultuuromslag nodig in bedrijven, zowel bij werkgevers als bij werknemers. Asscher zegt met zijn programma in de eerste plaats het taboe over het onderwerp te willen doorbreken.


Verder wil de minister bewerkstelligen dat er op personeelsafdelingen en bij medezeggenschapsraden meer aandacht komt voor de bestrijding van werkstress. Op de derde plaats gaat de inspectie van het ministerie van SWZ toezicht houden en optreden. In 2014 trekt Asscher 1 miljoen euro uit voor de bestrijding van werkstress.


Vanaf april volgend jaar wil Asscher boegbeelden inzetten om een breed publiek te bereiken. Deze 'ambassadeurs' moeten uit eigen ervaring over stress op het werk kunnen vertellen in radio- en tv-programma's, sociale media, de pers en bij openbare optredens.


In november wil de minister een 'week van de werkdruk' organiseren en die afsluiten met een conferentie.


Het plan van aanpak sluit aan op een campagne die het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk in 2014 en 2015 houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden